TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Bonusquote: ‘Etnische afkomst verdachte noemen moet niet alleen, het is noodzakelijk’

'In de journalistiek is zwijgen geen goud maar cadmium'

 

“Mag in het geval van de moord in Kandel de etnische achtergrond van de verdachte worden genoemd? Vanzelfsprekend. Sterker: het is niet alleen juist om te vermelden dat de zogenaamde ‘minderjarige’ verdachte een Afghaanse vluchteling is, het is zelfs noodzakelijk.

Wie deze moordpartij reduceert tot ‘incident’ tussen twee tieners liegt over de omstandigheden van deze moord. Het maakt verschil of een dader die een vrouw vermoordt na een afwijzing afkomstig is uit een verlicht-liberale maatschappij of uit een agressief-patriarchale samenleving. Bij de rechter zal dit in elk geval een beslissende rol spelen.

Journalisten die denken dat ze xenofobie of het roepen om lynchpartijen kunnen voorkomen door de etnische achtergrond van de dader niet te noemen en de moord uit de context van politiek te halen door het een ‘daad in de relationele sfeer’ te noemen zijn naïef en proberen hun lezers, luisteraars en kijkers te diskwalificeren.

De taak van journalisten is om al het nieuws, alle informatie en alle details naar buiten te brengen. Het gezegde gaat dat ‘zwijgen goud is’, maar in de journalistiek is zwijgen geen goud maar cadmium.”

 

Hear, hear! Bij Duitse kwaliteitscourant Die Welt blijven ze de dingen maar snappen.

In Duitsland werd deze week een 15-jarig meisje doodgestoken door haar ex-vriend. Die ex-vriend is een Afghaanse vluchteling die asiel in Duitsland kreeg omdat hij loog over zijn leeftijd. Hij zei 15 te zijn maar is in werkelijkheid vele jaren ouder. En dat is niet de eerste keer in Duitsland.

De Duitse media, net zo gevaarlijk politiek-correct als Nederlandse media, weigerden in eerste instantie massaal om te vermelden dat het om een Afghaanse vluchteling ging en noemden het eensgezind ‘een incident in de relationele sfeer’. Alsof de afkomst totaal niet relevant is in een samenleving die zo’n beetje bestaat uit voor- en tegenstanders van de vluchtelingenproblematiek.

De Duitse media lijken wat dat betreft nogal op de Nederlandse media: in Nijmegen werd afgelopen zomer een, eveneens, 15-jarig meisje verkracht. De verdachte blijkt een Syrische vluchteling te zijn. In de laffe wegkijkmedia werd hij gewoon ‘man (20)’ genoemd, alsof de afkomst in dit geval totaal niet relevant is, zo in het licht van de grootste vluchtelingencrisis ooit.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.