Entertainment

VIDEO – Campagnevoerder Sybren Kooistra legt Jesse Klaver in Zweden uit

14-12-2017 11:00

Alleen al hoe Sybren Kooistra opkomt en “Green Left” zegt – met zo’n deugzucht erbij.

Sybren Kooistra waant zich hier onbespied door Nederland, denkt hij, maar in dit filmpje wordt echt de héle huilende ui van GroenLinks afgepeld. Een kijkje in de strategie van GroenLinks en Jesse Klaver gaat ongeveer zo.

“Waarom de sociaal-democraten verloren en wij wonnen” is zijn openingszin. Nou hierom, hij wijst naar hemzelf op de bank naast Klaver: Onze ‘Trudeau lookalike, beauty-boy, it’s all about wanting to have his babies‘. Zaal doet lacherig. Kooistra zegt dat hij niet gelooft dat jonge mensen zich niet willen inzetten voor de goede zaak. ‘If you write a story, people will actually engage, and do stuff for you“. ‘For you.’ Niet voor zichzelf of voor Nederland, nee voor GroenLinks. De zweep erover.

Meest cynische beelden ooit

Jesse Klaver beschuldigt zijn vijanden voortdurend van cynisme, maar dit is wel het meest cynische dat je op beeld kunt vatten hoor. ‘Let’s create an amazing Facebook campagne, that’s basically the premisses of our electoral succes.‘ …

Thomas Jefferson wordt erbij gehaald – nou ja, een screenshot van een Pinterest quote. Kooistra weet niet zeker of het wel van Jefferson is, maar ‘je moet als een rots zijn in je principes’. Oh daar is Trump al. ‘He is a lunatic.’ Meteen over naar identiteit. ‘The identity based arena.’ Emotionele vampieren zijn het bij GroenLinks. Cynisch.

De Grote Nep

Alles is een kunstje, Kooistra zegt het zelf, en die gekke Zweden in dit witte tentje zijn de enige die dit nog kunnen aanhoren zonder fight or flight reactie. Wilders schreeuwt zegt hij. Maar Kooistra, hoe is schreeuwen over Utopia eigenlijk anders? Hoe is ‘tapping into emotions‘ niet psychische mishandeling? Landverraad?

Let’s get all the refugees from Greece‘ – want het is een principe! Kooistra gelooft ook echt dat hij ‘heel veel succes’ heeft hiermee. Dat als je alle vluchtelingen uit de wereld binnenhaalt dat je dan een ‘goede campagne hebt gevoerd’.

Ik moet nu een paar uur in de offline decompressie-cabine om te herstellen. Maar lees vooral ook nog even Roderick Veelo over Jesse Klaver. Hij noemde de kantinetour van GroenLinks niets meer dan een ‘doortrapte campagne voor louter een ander imago en aanvullend electoraat’.