TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Betuttelmafia: van Netflix kijken krijg je ook al longkanker

Woord van de dag: 'Rookincidenten'

Tags: ,

KWF Kankerbestrijding is ongelukkig met het roken van sigaretten in talloze grote Netflix-series. Dat meldt woordvoerder Mischa Stubenitsky in reactie op een onderzoek van de Stenden Hogeschool Leeuwarden. Hieruit blijkt dat in ‘moderne’ series van streamingdienst Netflix bovengemiddeld veel wordt gerookt.

Per aflevering vonden er gemiddeld drie rookincidenten plaats, ontdekten de studenten. Het gaat om series als House of Cards, Californication, Homeland, Orange is the New Black en Sons of Anarchy. “Zien roken doet roken, dat blijkt uit alle onderzoeken”, stelt Stubenitsky in dagblad Metro. “Tabaksreclame op televisie is bij wet verboden. Maar bij televisieseries ligt dat natuurlijk lastiger. Al geldt hier natuurlijk hetzelfde principe dat jongeren die in series zien dat er wordt gerookt, sneller op het idee komen zelf een sigaret op te steken.”

Het onderzoek richtte zich overigens niet op series die zich in de jaren vijftig of zestig afspelen, zoals Mad Men en The Crown. In die periode was roken salonfähig en werd het soms zelfs door artsen voorgeschreven ter ontspanning, stellen de Friese studenten.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.