TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Bonusquote: GroenLinks-strateeg Sybren Kooistra over ‘cultuurracistische sites’ als TPO & Geenstijl

'Hoe sites als DeDagelijkseStandaard, TPO en GeenStijl cultuurracistische meningen verspreiden'

 

“We zien het bij de Zwarte Piet discussie, we zien het bij de bekritisering van #MeToo in columns. Gedwongen worden iets van je comfort of status op te geven is bedreigend en leidt tot weerstand.

Steeds vaker zien we die weerstand terug in de media. Zelfs ‘progressieve’ media zoals de Volkskrant, Parool of Trouw bieden steeds meer ruimte aan conservatief-sociale geluiden: de Martin Sommers, Max Pams, Syvain Ephimencos, Wierd Duks en Theodor Holmans. Hun columns zijn vrijwel zonder uitzondering een ‘backlash’ van in dit geval veelal oude witte mannen op elke ‘zij’ — moslims, vrouwen, feministen, antiracisten, klimaatactivisten — die hun verworvenheden en gangbaarheden bekritiseren.

Een goed voorbeeld is hét gekoesterde symbool van de alt-right: Pepe. De kikker die als meme beroemd werd omdat het ‘t idee van ‘lekker taboeloos jezelf zijn’ visualiseerde. Inmiddels heeft de kikker Trump, Baudet, een nazi en een bewapende Klu Klux Klan man gesymboliseerd. En altijd is het de vraag: is het een grap, of is het fascisme? En telkens gaat de kikker een stap verder.

Deze waas van ironie geeft ruimte voor het daadwerkelijk sinistere (vrouwenhaat, witte superioriteit). Je ziet zoiets in Nederland bijvoorbeeld bij een columnist als Arthur van Amerongen (Volkskrant, HpdeTijd) die zijn podia veilig stelt door zijn racistische drek te verhullen in een ironische klaagzang op politieke correctheid. Annabel Nanninga maakte als columnist voor GeenStijl en TPO haar naam met harde ‘ironische’ columns waar ze bijvoorbeeld sprak over ‘dobbernegers’ als het ging om bootvluchtelingen. Afgelopen zaterdag stond ze nog beschreven in de Volkskrant als zijnde ‘grappig en intelligent.’ Maar is ze nog ironisch nu ze als lijsttrekker voor FVD in Amsterdam een politieke strijd voert; is haar mening nog ‘grappig’ of bloedserieus?

Een Nanninga, een Baudet, het boek van Ybeltje geredigeerd door Joost Niemoller, Wierd Duk die een pagina krijgt in ‘t AD en Telegraaf over ‘de boze burger’ en al die andere eerdergenoemde columnisten. Succesvolle blogs als TPO.nl, GeenStijl en DeDagelijkseStandaard vullen het nieuwe veld aan.

Alt-links heeft een paar columnisten, alt-right velen. De humor van een Nanninga is ‘verfrissend’ maar een Simons is al snel een ‘zeikwijf.’

Het is hoog tijd dat deze redacties eens goed kijken naar de eigen bias. En het is de hoogste tijd dat ze zich bewust worden van de cultuurracistische meningen zoals die van Baudet en Wilders, hoe sites zoals DeDagelijkseStandaard, TPO en GeenStijl ze verspreiden en welke bijdrage hun ‘verfrissende’ excuus-rechtse columnisten leveren aan de verdachtmakingen van nieuw links en het ophemelen van het nieuwe rechts.”

 

Aldus millennial Sybren Kooistra op millennialdramplatform Medium. Ooit oprichter van het crowdfundplatform Yournalism, maar dat ging stuk door interne strijd tussen gekrenkte millennialego’s, tegenwoordig propagandachef bij GroenLinks. Zijn nieuwste nemesis, naast alt-right/nieuwrechts/groenekikkers/baudet/wilders en natuurlijk dat immer kwetsende gebruik van ironie, heet Arthur van Amerongen, waar wij van het cultuurracistische TPO dan weer volop van genieten.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.