Doneer aan TPO
 

Commissie BuZa ontvangt gevluchte Turkse journalist Can Dündar in Tweede Kamer

Dündar geeft 1 november Vrijheidslezing in De Balie

Door: Redactie, 17:10, 31 oktober 2017

PERSBERICHT

Op donderdag 2 november ontvangt commissie Buitenlandse Zaken de uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar in de Tweede Kamer. Naar aanleiding van de recente ophef rondom zijn Vrijheidslezing in De Balie en de hieruit volgende Kamervragen en acties van de Amsterdamse gemeenteraad, namen Kamerleden Sadet Karabulut (SP), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Dilan Yesilgoz (VVD) het initiatief tot uitnodiging. Dündar zal in de Kamer vertellen over zijn situatie, en reflecteren op de recente ontwikkelingen in Turkije.

In de uitnodiging meldt Kamerlid Karabulut specifiek geïnteresseerd te zijn in Dündar’s ervaring met en visie op gebeurtenissen in Turkije die betrekking hebben op vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ook vraagt Karabulut Dündar zijn mening te delen over de relatie tussen de EU en Turkije en over de houding van verschillende EU-lidstaten.

Dündar geeft woensdagavond om 20:00 de 19e Vrijheidslezing in De Balie. Dündar, voormalig hoofredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet (De Republiek), was eerder wegens veiligheidsrisico’s verhinderd om naar De Balie te komen. Een Turkse officier van justitie had een verzoek gedaan aan Interpol om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor Dündar. Na de toezegging van de Amsterdamse Gemeenteraad Dündar’s komst te steunen, besloot Dündar zich ondanks de veiligheidsrisico’s strijdbaar op te stellen en toch naar De Balie te komen om zich juist nú uit te spreken over de situatie voor journalisten in Turkije en vóór persvrijheid.

/PERSBERICHT


Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties