TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Turkije maakt Vrijheidslezing van Can Dündar in De Balie onmogelijk, te groot risico op arrestatie

Nieuwsbericht NOS.nl: 'De Balie schrapt lezing van Turkse journalist'

Instant update: LOL de NOS heeft wéér hun eigen falen aangepast. Hier, de enige echte NOS.

 

“Hallo, hier uw Staatsomroep. We wilden even melden dat die lui in de Amsterdamse De Balie ‘een lezing van een Turkse journalist hebben geschrapt’. Deksels stelletje censuristen daaro! Beetje zomaar lezingen van Turkse journalisten schrappen! Nou, in de tekst even wat suggestieve ‘volgens De Balie’ toevoegen want je moet wat als avondredacteur, maar tsjongejongejonge, stom hoor van die Balie!”

Right.

Feiten

En dan nu de realiteit, de feiten: Can Dündar, de Turkse journalist en oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet zou op 1 november aanstaande in De Balie de jaarlijkse Vrijheidslezing houden. Zou, want Dündar en De Balie vernamen dat een Turkse Officier van Justitie aan Interpol opdracht heeft gegeven om Dündar te arresteren. Wat betekent dat als Dündar vanuit zijn onderduikadres in Duitsland naar Amsterdam reist het risico loopt te worden opgepakt en uitgezet naar Turkije, alwaar hij zes jaar cel moet uitzitten (voor wat een veroordeling door een rechter überhaupt waard is in Turkije) wegens het publiceren van beelden van Turkse wapenleveranties aan Syrische rebellen, wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat die wapens in ISIS-handen terecht zijn gekomen.

Daar was Erdogan uiteraard niet blij mee dus nu is ook Dünbar een journalist die wordt gezocht wegens ‘terrorisme’, zoals inmiddels heel veel journalisten in Turkije, als ze niet al vastzitten.

Vrijheid onder druk

Interessant genoeg zegt de noodzaak om deze Vrijheidslezing niet door te laten gaan (althans, Dündar komt niet naar de Balie maar zal wel op zijn onderduikadres wordt geïnterviewd waar De Balie op 1 november een videoverslag van zal laten zien) nog veel meer over de huidige situatie van vrijheid, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in zowel Turkije als in Europa nog meer dan die lezing zelf.

Kennelijk ben je als dissidente Turkse journalist (dissident journalist ben je al snel in Turkije, vraag maar aan Ebru Umar) niet alleen in Turkije onveilig maar overal in Europa. De arm van Erdogan wordt alsmaar langer. Vergeet niet dat Dünbar al een moordaanslag heeft overleefd: het heeft er alle schijn van dat de dader een Turk is die zich geroepen voelde de ‘verrader’ Dündar te doden. (Hee, waar kennen we dat toch van, moordenaars die zich door demonisering geroepen voelen mensen uit te schakelen? Je zou haast denken dat er sprake is van een patroon in Europa…)

Hoe dan ook, vrijheid staat overduidelijk onder druk. Steeds meer. Steeds vaker. Steeds erger.

Gewaardeerde NAVO-partner

Voor de Staatsomroep is het gelukkig weinig meer dan ‘De Balie schrapt lezing’ ‘Dissident durft niet naar Amsterdam te komen’. Noem het maar ‘constructieve journalistiek’: het maakt de brave burgers niet al te bang en het maakt onze ‘gewaardeerde NAVO-partner’ Turkije niet boos. Ook heel belangrijk natuurlijk.

Hieronder het integrale persbericht van De Balie (wat de NOS ook heeft gekregen), inclusief reactie van Dündar (die bij het NOS-bericht ontbreekt).

Houdt u het na lezing wel een beetje rustig en speelt u niet de verkeerde politici in de kaart? Anders heeft de NOS alsnog voor niets geprobeerd de rookpluimen te verdoezelen die opstijgen van de Europese veenbrand.

Zo en dan nu: inclusief doen en positief nieuws verspreiden.

 

PERSBERICHT

De 19e Vrijheidslezer, gevlucht en ondergedoken hoofdredacteur van Cumhuriyet (‘De Republiek’) Can Dündar, kan wegens veiligheidsredenen niet fysiek aanwezig zijn bij zijn eigen Vrijheidslezing.

Een Turkse officier van justitie heeft een oproep gedaan aan INTERPOL om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor Dündar. Omdat het op dit moment onduidelijk is of INTERPOL gehoor gaat geven aan de oproep, is het voor hem helaas niet veilig om van zijn onderduikadres in Duitsland naar Nederland te reizen.

Omdat De Balie juist nu het belang van zijn visie op vrijheid onderkent, zijn we naar zijn onderduikadres afgereisd om hem daar te interviewen. Op 1 november zenden we het interview in De Balie op video uit. Dündar zal ook via Skype aanwezig zijn om met het publiek in gesprek te gaan.

Can Dündar: “You can imagine how sorry I am because of this last minute cancellation. But especially at this moment in time, it is more important than ever that we keep on fighting for our fundamental freedoms, and promoting democratic values.”

Yoeri Albrecht, directeur De Balie: “De Balie organiseert De Vrijheidslezing al vijf jaar, maar nooit eerder werd de urgentie van de lezing dusdanig onderstreept. Ik vind het schokkend dat wij kennelijk onze rechtstaat zo hebben in gericht dat we mee moeten werken aan de schandelijke beperkingen van vrijheid die een semi-dictator zijn burgers oplegt.”

Can Dündar was de hoofredacteur van Cumhuriyet, de oudste en meest invloedrijke krant van Turkije. Hij is momenteel ondergedoken in Duitsland. Het Turkse OM eiste levenslang tegen de hoofdredacteur, nadat Cumhuriyet in juni 2015 beelden had gepubliceerd van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die waarschijnlijk bij ISIS terechtkwamen. Dündar en zijn collega Erdem Gul werden beschuldigd van het openbaren van staatsgeheimen, lidmaatschap van een terroristische organisatie en spionage.

In mei 2016 overleefde Dündar een aanslag op zijn leven. Op weg naar de rechtbank werd hij beschoten door een man die hem uitschold voor ‘verrader’. Na de aanslag werd Dündar veroordeeld tot 6 jaar cel. Zijn functie als hoofdredacteur legde hij neer, en vluchtte naar het buitenland. Het paspoort van zijn vrouw, Dilek Dündar, werd ingenomen. Dündar leeft daardoor al meer dan een jaar gescheiden van zijn vrouw en kinderen.

Sinds de mislukte coup vorige zomer, heeft Erdogan zijn pijlen meer dan ooit gericht op de media. De angst heeft zelfcensuur tot gevolg, maar juist nu zijn stemmen als die van Dündar van groot belang.

Tijdens deze avond vertonen we het gesprek met Can Dündar over de situatie in Turkije, zijn werk, en zijn motivatie om door te gaan ondanks alles. Hij is vastbesloten: we moeten het volk de waarheid vertellen.

Na het interview met Dündar gaan we in de zaal in gesprek over de verantwoordelijkheid van Europa ten aanzien van de huidige situatie in Turkije, over de macht van Erdogan ín Europa en de invloed die de situatie in Turkije heeft op de Turkse gemeenschap hier in Nederland.

Over deze vragen gaan we in gesprek met o.a. Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri, en journalist, columnist en schrijver, Erdal BalciFidan Ekiz, die Can Dundar vorig jaar interviewde voor Vrij Nederland, verzorgt de inleiding van het programma. Meral Polat omlijst de avond met een muzikale performance. Kijk voor meer informatie over het programma op onze website.

Redactie: Anne-Marijn Epker en Sophie Rutenfrans (De Balie) 

Over De Vrijheidslezing: Tijdens De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere Vrijheidslezers waren o.a. mede-oprichter van de #BlackLivesMatter-beweging Patrisse Cullors, de Brits-Pakistaanse radicaliseringsdeskundige Maajid Nawaz, de Egyptische feminist Nawal el Saadawi, en de Ugandese LGBT activist Frank Mugisha. De Vrijheidslezing van Dündar is de 19e editie in de reeks.

/PERSBERICHT

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.