TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Volkskrant plaatst nepnieuws via Facebook

'Satire' van De Speld niet te onderscheiden van echt nieuws

Tags:

Ank Bijleveld stapt op als beoogd minister van Defensie, aldus de Volkskrant op Facebook (zie plaatje hieronder). Wie doorklikt komt inderdaad op een pagina van de Volkskrant uit, om pas daar te lezen dat het gaat om ‘Opinie’ en ‘Satire’ van De Speld, de welbekende satirische lolhoaxwebsite.

Lekker handig gedaan van de Volkskrant: op Facebook gaat dit soort nepnieuws namelijk al snel viraal (het enorme aantal mensen dat satirisch nepnieuws niet van echt nieuws kan onderscheiden is sowieso één van de redenen waarom De Speld groot is geworden). Facebook is niet echt de plek waar mensen verder lezen dan de titel. Meestal komen ze überhaupt niet veel verder dan de foto.

Wellicht nuttige tip voor de Volkskrant voordat ze straks worden beschuldigd van dubieuze nepnieuwsconnecties met ‘de Russen’: zet in elke kop van een artikel van De Speld gewoon standaard ‘Dit artikel is satire’ of iets dergelijks, dan pakt Facebook het elke keer automatisch mee.

Zo, nu even dit nepnieuws doorgeven aan de ‘nepnieuws factcheckers’ van NU.nl. Hebben die ook eens wat te doen.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.