Doneer aan TPO
 

NRC-columniste beschuldigt Franse holocaust-documentairemaker van aanranding #MeToo

Joyce Roodnat: Claude Lanzmann bepotelde mij

Door: , 15:46, 19 oktober 2017

Joyce Roodnat: Claude Lanzmann bepotelde mij

NRC-columniste Joyce Roodnat beschuldigt de Franse documentairemaker Claude Lanzmann van aanranding. Ze schrijft donderdag dat de maker van de holocaust-documentaire Shoah haar tijdens een interview voor de krant in 1985 ‘bepotelde’.

Lanzmann (inmiddels 91) is vooral bekend door zijn ook in Nederland op tv uitgezonden film Shoah (1985), over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voorbereiding en het draaien van Shoah namen bijna 12 jaar in beslag. De film heeft diverse internationale onderscheidingen gekregen. Roodnat schrijft in haar column:

“Ik was 29 en mocht voor NRC in Parijs Claude Lanzmann gaan interviewen (-). Het gesprek voltrok zich bij hem thuis, hij ging uitvoerig in op elke vraag. En terwijl hij sprak over Auschwitz en de manier waarop hij kampbeulen attaqueerde met een verborgen camera, zat hij me te bepotelen. Hem beleefd afwerend liet ik hem zo’n beetje begaan. Ik kende mijn plaats. Hij was de grote filmer, ik was niemand. Bovendien, ik moest dat interview maken, onverrichter zake terugkeren was onmogelijk. Het interessante is dat hij noch ik iets zei over zijn gedrag.

Toen hij al te eng deed, stond ik op en zei ik dat ik weg moest. Hij stond erop me een lift te geven en ik stapte nog in zijn auto ook. Waarom? Ik zou het niet kunnen zeggen. Uiteindelijk kwam ik bij mijn positieven. Bij een stoplicht ben ik uitgestapt. Ik heb het artikel geschreven en niemand iets verteld. Ik zweeg uit respect voor de kunst. Later hoorde ik dat ik de enige niet was. Dat hielp.”

Lees ook

Joyce Roodnat – #metoo en ik zweeg uit respect voor de kunst (NRC-betaallink)

Trouw-columniste: ‘Focus #MeToo ligt op rijke, bekende en veelal witte vrouwen’

 
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace