TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Bonusquoute – Amanda Kluveld: ‘Islam is een valse godsdienst, en gevaarlijk’

'Ik vind het christendom superieur, maar dat mag je niet zeggen'

 

“Als ritueel slachten een christelijke gewoonte was dan was het allang totaal verboden.

De islam is een valse godsdienst. En gevaarlijk. De islam verlangt een bepaald soort onderwerping, en ook een onderwerping van wat wij met onze onvolmaaktheid proberen te vertegenwoordigen. En ik vind dat wij daar erg gevoelig voor zijn.

Ik denk dat het goed zou zijn om te beginnen met de erkenning van het belang van het christendom, ook als culturele uiting. Daar ontbreekt het aan. Ik zal niet zeggen dat iedereen meteen tot het geloof moet komen.

Ik vind het christendom superieur, maar dat mag je niet zeggen. Islam en christendom kunnen niet samengaan. Die moeten niet in elkaar schuiven. Dus je hebt tegendruk nodig. Ik geloof ook niet in de polderislam, al vind ik de debatten daarover wel interessant.

Wat trekt mensen nou zo in die islam? Is het exotisch? Is het omdat het vaak mensen zijn met een kleurtje? Er wordt een aanslag gepleegd, mensen dood. Kinderen dood.
‘En dan is er altijd iemand die zegt: “Nou, dat is wel erg voor de moslims, want die worden erop aangekeken.” Ja, ook vervelend, maar daar hebben we het nu even niet over. Dat gedrag verbijstert me. Iedereen is bezig met accommoderen. Waarom?

Als ik iets zeg over vervolgde christenen, krijg ik altijd de kruistochten en de Inquisitie over me heen. Alsof het huidige geweld dan geen probleem meer is.

We missen een bepaald soort strijdbaarheid. We kunnen niet gewoon zeggen dat er een probleem is, dat er mensen worden afgeslacht. Ik hoor juist mensen zeggen dat we daar geen aandacht aan moeten besteden. Even een time-out in het nieuws. Alsof dat helpt.”

 

Historicus Dr. Amanda Kluveld was ooit één van de weinige wél interessante columnisten in de Volkskrant, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling, dus verdween ze weer uit de Volkskrant. Verder was Kluveld jarenlang de baas van Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht en is ze vroom maar zeer behoudend SGP-christen, verbonden aan de Hersteld Hervormde Gemeente, niet bepaald een licht en luchtig kerkgenootschap waar de kerkdiensten maar een klein uurtje duren en de vrouwen broeken dragen.

Deze zwartekousenmentaliteit zal een belangrijke reden zijn voor haar realistische en glasheldere uitspraken over de islam in een interview met Elsevier. Alwaar ze overigens ook realistische en glasheldere uitspraken doet over euthanasie, Pia Dijkstra (D66) en het D66-euthanasiebeleid, want zeer behoudend christen dus niet blij met euthanasie.

Hoe dan ook een absolute must read. Via Blendle.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.