Achtergrond

Arrestaties wegens ruzie en geweld in ‘Empathie-tent’ op universiteitsterrein Berkeley

27-09-2017 19:50

Leden van tegenstrijdige politieke groepen botsten dinsdag tijdens ‘Free Speech Week’ met elkaar in een zogenaamde ’empathietent’ op de campus van de universiteit van Californië, Berkeley. Minstens twee mensen werden gearresteerd, aldus de politie.

Deze Empathie-tent was neergezet om de demonstranten van ‘Free Speech Week‘ een ‘rustige plek te bieden temidden van de chaos’. In de tent ontstonden vrijwel onmiddellijk ruzies tussen linkse activisten en conservatieve studenten die er samen zouden komen voor ‘dialoog’, aldus de Los Angeles Times. Het werd een puinhoop.

Schreeuw-wedstrijden

“Het is moeilijk, maar we doen wat we kunnen om de dialoog op gang te houden”, zei Edwin Fulch die de tent zou gebruiken om over meditatie en de Occupy Wall Street beweging te praten. De demonstratie zelf werd geleid door Joey Gibson, de leider van een groep genaamd de ‘Patriot Prayer’. Gibson had opgeroepen tot een rally nadat studenten de ‘Free Speech Week’ wilden afblazen.

Linkse tegendemonstranten hielden ‘shouting matches‘ (schreeuw-wedstrijden) tegenover Gibson en zijn aanhangers in de tent en later in het park verderop. De linkse activiste Yvonne Felarca werd gearresteerd omdat ze geweld tegen agenten gebruikte en drie anderen mannen zouden zijn aangehouden dan wel gearresteerd omdat ze wapens bij zich droegen en aan het rellen waren.

Reputatie in duigen

Berkeley’s decennialange reputatie als liberale vrijhaven voor vrijheid van expressie en meningsuiting ligt momenteel in duigen. Volgens vele linkse media ‘sinds Donald Trump’. Het geweld op (ook andere) universiteitscampussen is een constante strijd voor lokale autoriteiten geworden om enerzijds de vrijheid van meningsuiting te waarborgen en anderzijds de beveiliging voor personen en studenten te garanderen. Heel veel studenten zijn het ‘zat’, blijkt uit reacties.

Het is heel simpel, empathie is geen glijmiddel voor dialoog. Dialoog is hét glijmiddel voor dialoog, door middel van uitwisselingen van ideeën buiten tentjes. Zonder post-its waarop staat waar de dialoog allemaal aan moet voldoen – zodat alles een slaapliedje wordt in plaats van een intellectuele uitdaging. Op een universiteit nog wel. Laat ze elkaar maar de tent uitvechten.