TPOok!

 
avatar
   
Media

Persvrijheid – NRC-fotograaf in cel omdat hij camera niet aan politie wilde afgeven

Geïntimideerd door politie en marechaussee

Persfotograaf Chris Keulen is aangehouden omdat hij weigerde zijn camera af te geven aan de politie. Dat gebeurde afgelopen zondag, toen Keulen in Limburg bezig was met een reportage voor NRC over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen.

In de buurt van de NAVO-basis Geilenkirchen maakte hij foto’s van een handgemeen tussen een plaatselijke actievoerder en een Amerikaanse militair in burger, waarbij de actievoerder werd toegetakeld.

Na de vechtpartij was Keulen meegegaan naar het politiebureau om een getuigenverklaring te geven. Daar werd hem gevraagd zijn foto’s af te staan, wat hij weigerde. Daarop werd de sfeer ‘intimiderend en onprettig’, aldus Keulen. “Acht functionarissen van politie en marechaussee stonden op mij in te praten.”

Toen hij met een beroep op de persvrijheid bleef weigeren zijn beelden af te staan (“Ik ben geen verlengstuk van de politie”) werd zijn fototoestel afgepakt, werd hij aangehouden en bracht hij ruim twee uur in een cel door.

De krant heeft het college van procureurs-generaal, de leiding van het Openbaar Ministerie, gevraagd uit te zoeken of de politie buiten haar boekje is gegaan. De regels zijn dat bij inbeslagneming van journalistiek materiaal vooraf toestemming moet worden gevraagd aan een rechter-commissaris. Die maakt vervolgens een afweging tussen het maatschappelijke belang van de vrijheid van nieuwsgaring en het opsporingsbelang van de politie, schrijft NRC.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.