TPOok!

 
Opinie

Gedesillusioneerde nuttige idioot grootste vijand van supranationale machtsmonopolies

De werkelijkheid achter het gordijn

Tags:

Yuri Bezmenov zei in de jaren ‘80 vorige eeuw al dat de grootste vijand van een totalitair systeem haar meest gepassioneerde volgelingen zijn, wanneer die gedesillusioneerd raken met het systeem, bijvoorbeeld wanneer ze het gordijn naar achter gerukt zien en worden geconfronteerd met haar ware aard. De KGB besefte dat deze personen een groot gevaar vormden, en dat deze mensen de meest gedreven (want verbitterde) tegenstanders van het systeem waren. Deze mensen noemen we ‘nuttige idioten’. Lenin was een bekend gebruiker van deze (cynische en neerbuigende) term.

Google-werknemer James Damore is de recentste versie van Lenin’s nuttige idioot. Hij beschrijft zichzelf als de ideale google-medewerker: een levenslange google-fanboy, hoog presterend binnen de regels van het systeem, keer op keer hoog beoordeeld door zijn leidinggevenden. Deze feiten zijn eenvoudig te verifiëren vanwege google’s transparantiebeginsel – dat zij slechts met de mond belijdt; dat wil zeggen, louter wanneer het haar uitkomt.

Achter het gordijn

James Damore’s carrière ging van een leien dakje, er was geen vuiltje aan de lucht behalve hier en daar een roze wolk, nog lang en gelukkig, u kent het wel.

Totdat hij achter het gordijn keek.

Google blijkt te discrimineren op basis van ras, geslacht en geaardheid. Google blijkt niet erg lief te zijn voor haar dissidenten. Google blijkt een groots project dat met het schitterende (maar onderhand zeer omineuze) eufemisme ‘diversiteit’ moet verbloemen wat het is.

Opmerkelijk genoeg waren het juist Damore’s oprechtheid, interesse en morele rechtschapenheid die hem tot een ongeschikte werknemer van google maakten. Omdat hij niet braaf de wetenschap negeerde toen hem dat werd opgedragen. In vergaderingen die (in tegenstelling tot de meeste vergaderingen van google) niet werden opgenomen en ook niet mochten worden opgenomen.

Wat is het? Kijk zelf maar.

En zie hier de memo (pdf) die zijn ontslag veroorzaakte

Ideologische echokamer

Opmerkelijk is overigens ook dat Damore in zijn memo schreef over hoe google een’ ideologische echokamer is waar sommige dingen niet betwijfeld mogen worden’. Dat mannen en vrouwen verschillende carrières ambiëren is bijvoorbeeld ‘het gevolg van de seksistische maatschappij’, niet – zoals onomstotelijk is bewezen – persoonlijke voorkeuren die hun wortels hebben in de blootstelling aan een bepaalde hoeveelheid testosteron in de baarmoeder.

Wie hem een paranoïde aluhoedjesgek noemt moet misschien even stilstaan bij het feit dat hij voor het schrijven van deze memo is ontslagen. Zijn punt is dus bewezen, door mensen die dat absoluut niet willen doen.

P.S.

Schrijf ‘google’ niet meer met een hoofdletter. God is dood. Hij verdient geen reanimatie laat staan een hoofdletter.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.