Rob Wijnberg (De Correspondent) haalt uit naar Peter Vandermeersch (NRC) vanwege bonus

24-07-2017 17:00

Opmerkelijke uithaal van De Correspondent-hoofdredacteur Rob Wijnberg maandag naar zijn voormalige collega Peter Vandermeersch. De Vlaming wipte Wijnberg in 2012 als hoofdredacteur van NRC.Next want niet newsy genoeg. Wijnberg is ondertussen lekker bezig met De Correspondent, de mix van betalende abonnees en subsidie leidde eerder dit jaar tot kwartier maken in New York. Op natrappen hebben we Wijnberg nooit kunnen betrappen. Toch wil hij nu wat kwijt. Eerder deze maand werd bekend dat het driekoppig bestuur van NRC – waaronder Peter Vandermeersch – als bonus een kleine 3,5 ton de neus opstreek.

Wijnberg – als aandeelhouder gerechtigd in maximaal vijf procent van de winst van De Correspondent te dippen (doet ‘ie naar eigen zeggen voorlopig niet) – wijst er in zijn nieuwsbrief op dat NRC Handelsblad nog geen vier jaar geleden langs de deuren moest. De krant vroeg om donaties van lezers. Enfin, u moet het maar even lezen.

 

“Van geldgebrek naar geldteveel. Ik heb mij ooit voorgenomen niet al te veel te zeggen over mijn oude werkgever NRC: ik heb heel veel aan ze te danken en draag ze nog altijd een warm hart toe. Maar misschien wel daarom kon ik het bericht van afgelopen week niet laten liggen. Uit het jaarverslag blijkt dat het driekoppige bestuur van de krant – de hoofdredacteur, de CEO en de CFO – samen een bonus van 1,05 miljoen euro hebben gekregen.

Begrijp me niet verkeerd: NRC Media is een commercieel bedrijf dat mag doen met zijn geld wat het wil. Bovendien is het ook flink winstgevend: ruim 3,8 miljoen euro in het afgelopen jaar. Bonussen uitdelen, het staat ze vrij.

Maar, ik zou me als abonnee toch een beetje bedrogen voelen. In 2013 nog vroeg NRC om vrijwillige donaties van hun lezers, omdat ‘goede journalistiek een prijs heeft’. Dat klopt. Waarom dus niet dat miljoen investeren in betere journalistiek, digitale innovatie of het aantrekken van nieuwe talenten? Vergis je niet: een miljoen is veel – grofweg een derde van het hele budget van De Correspondent. Daar kun je dus wel wat mee. Er bonussen van maken lijkt me kortzichtigheid troef.”

 

Lees ook

’t Gaat lekker met NRC Handelsblad: Peter Vandermeersch kan 3,5 ton bonus bijschrijven