Hanina Ajarai-gate: AD plaatst enge ingezonden brief die al dagen op Telegraaf staat

24-07-2017 16:50

Net toen we dachten dat iedereen wel was uitgekakeld over oliedom Duizenddingendoekje Hanina Ajarai kwam het AD weer gauw de vlammetjes (en de stroom clicks) aanblazen.

Voor wie de #ophef gemist heeft: hier, hier, hier en hier.

En nu dus deel zoveel: het AD plaatst vandaag een ingezonden brief van ene Sarah Alsalhawi, althans, dat suggereren ze door het epistel een ‘open lezersbrief’ te noemen. In feite is het gewoon een post die ze van Alsalhawi’s Facebook geplukt hebben. Beetje tragisch is wel dat de webstagiair van Telegraaf Vrouw niet zat te slapen en het stuk al vrijdag op de site plaatste. Zucht. Een vier dagen oude repost dus, way to go AD.

Met die open brief zelf is ook iets bijzonders aan de hand: medemoslima Alsalhawi spreekt Ajarai aan als was zij een soort van religieuze politie. Alsalhawi kan het geen reet schelen dat Ajarai zichzelf te kakken zet. Het boeit haar ook maar matig dat de doden en nabestaanden van MH17 ietwat worden geschoffeerd. Nee: Ajarai maakt de islam en het onderdrukkingsdoekje te schande!

Dát is het probleem!

Ik citeer:

Je draagt namelijk een hoofddoek. Alles wat jij zegt, wordt geassocieerd met je hoofddoek. […] Jij weet dondersgoed hoe negatief ons geloof de afgelopen maanden in het nieuws is geweest. De terroristische aanslagen hebben de naam van ons mooie geloof beschadigd en jij hebt het helemaal afgemaakt door jouw ‘onbegrijpelijke gevoel’ op te schrijven.

Alsalhawi geeft hier dus netjes toe wat je van blanke, westerse fopministen nooit mag zeggen: ze geeft toe dat een hoofddoek ont-individualiseert en ertoe dient om je eerst en vooral ‘van de moslims’ te maken en niet meer als individu te beschouwen. Ajarai spreekt niet als Ajarai in haar column, maar uit ‘naam van ons mooie geloof.’ Want ze draagt een hoofddoek.

Dan volgt de excommunicatie, en ook een tamelijk vreemde contradictie:

Ik smeek jullie om niet te kijken naar haar afkomst en religie. Die staan helemaal buiten haar uitspraken.

Het bekende ‘niks met islam te maken’ riedeltje. Een disclaimer die Alsalhawi helemaal niet hoeft te maken, als zij Ajarai gewoon als een individu met eigen gedachten zou beschouwen, in plaats van als onderdeel van de islam. Maarja, die doek maakt haar ‘van de islam’, dús moet Alsalhawi afstand nemen, dús heeft het kennelijk wel met islam te maken. Als een niet-moslim die column had geschreven, had zij zich niet geroepen gevoeld om te reageren of zich te excuseren, immers.

Daarbij is excommunicatie, over je afgeroepen door een geloofsgenoot die zich opwerpt als islamitische gedachtenpolitie, veel gevaarlijker dan wij vermoeden. Op afvalligheid, zelf aangekondigd of, zoals in dit geval, gesuggereerd door andere, ‘betere’ moslims, wordt weinig begripvol gereageerd binnen de religie van de vrede.

Zowel op Facebook, als bij de Telegraaf als in het AD kan de brief van Alsalhawi op lof rekenen. Ook van niet-moslims. Iedereen trapt er in, en dat is oliedom. Ik heb liever een eerlijke, maar nogal lompe gedachtengang als die van Ajarai, dan de sluwe, zoetgevooisde, ja zelfs als nederig vermomde ontmenselijking en fundamentalistische kruiperij van Alsalhawi.

Zelden zag ik het islamitische keurslijf strakker worden aangesnoerd, en zelden zag ik het geraffineerder gedaan worden: Ajarai is het stuk rood vlees voor de moreel verontwaardigde hyena’s, Alsalhawi het gif dat erop zit en in hun gulzige muilen naar binnen wordt geschrokt.

UPDATE:

Geenstijl is nog iets raars opgevallen: het AD had de ‘ingezonden brief’ eerst onder een heel andere naam online staan. Ene Adnane Riouech was volgens hen de schrijfster. Dit is later ijlings aangepast naar Sarah Alsalhawi. Wat daar voor fuckuppery bij het AD aan ten grondslag ligt, is ons verder ook niet duidelijk.