Media

Leon de Winter (Telegraaf) maakt korte metten met nieuwe Belgische eigenaar Mediahuis

28-06-2017 09:01

“(-) De Telegraaf komt onder beheer van Mediahuis. Vorige week gaf Gert Ysebaert, de hoofdbestuurder van Mediahuis, een interview aan De Volkskrant, eigendom van concurrent De Persgroep. Zonder dat met zoveel woorden te zeggen, kondigde Ysebaert diepgaande hervormingen aan, en liet hij weten dat GeenStijl niet bij Mediahuis hoorde.

Ysebaerts opmerking over ’shockblog’ GeenStijl werd landelijk nieuws: ’Ieder weldenkend mens moet tegen dit soort teksten zijn’. Hij refereerde aan een oproep van GeenStijl aan zijn lezers om seksueel getinte stukjes te schrijven over een journaliste van De Volkskrant – de actie had een context, maar was banaal en goor. Veel vaker is GeenStijl scherp, geestig, en een levendig platform voor politiek incorrecte polemiek.

Ysebaert liet niets horen toen de Vlaamse krant De Standaard, ook eigendom van Mediahuis, de Libanese fascist Abou Jahjah als columnist aantrok. Dat was kennelijk wel een vorm van weldenkendheid.

Progressieve Vlaamse intellectuelen hebben de media in België overmeesterd, en het is van belang die tendens bij ons te voorkomen. Op de nieuws- en opiniepagina’s draagt NRC-Handelsblad, nu een zusterkrant, onder leiding van de Vlaming Peter Vandermeersch het wereldbeeld van de Vlaamse grachtengordel uit; de oude coryfeeën van deze ooit evenwichtige liberale krant wilden juist een dam opwerpen tegen dergelijke opvattingen.”

 

Lees verder

Leon de Winter – Hoe weldenkend zijn de Belgen?