TPOok!

 
Opinie

Onderzoek SCP: Nederlanders willen nog steeds moralistisch sturend, eenzijdig nepnieuws

Jongeren zijn volgens studie het minst mak en ingekapseld

Televisie en papieren kranten zijn voor Nederlanders nog steeds de meestgebruikte nieuwsbronnen, ondanks de opkomst van nieuwe media, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag. Het SCP concludeert dit uit een analyse van gegevens die 3000 Nederlanders in 2015 bijhielden over hun eigen mediagebruik. De opmars van online-nieuwsmedia is intussen wel onmiskenbaar.

Uit het rapport blijkt dat 95 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder, gebruikmaken van nieuwsmedia. Hoogopgeleiden, 65-plussers en mannen voeren hierbij de boventoon. Van deze groep consumeert op een gemiddelde dag 39 procent het nieuws via televisie en 27 procent via papieren kranten.

Het grote omslagpunt van print naar digitaal zit vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 34 jaar. Deze groep jongvolwassenen maakt het meeste gebruik van nieuwssites en nieuwsapps.

De studie werd voor het eerst in 2013 uitgevoerd. Tussen 2013 en 2015 waren de verschillen klein. Jongvolwassenen maakten in 2013 nog voornamelijk gebruik van kranten en televisie, maar dat is in 2015 omgeslagen naar online-nieuwsmedia. Over 2017 zijn nog geen gegevens bekend maar een van de onderzoekers, Annemarie Wennekers, verwacht dat mensen in de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar in 2017 hetzelfde omslagpunt naar online bereiken als de jongvolwassenen in 2015.

“Bij ouderen is niet zo’n beweging te zien, dit past bij het beeld van hoe technologie zich verspreidt in de samenleving.” Een van de redenen voor het veelvuldig gebruik van online-nieuwsmedia, zijn goede digitale vaardigheden. Mensen met affiniteit voor technologie zijn voorlopers wat betreft online-nieuwsmediagebruik.

(ANP)

LEES HIER waarom bijvoorbeeld de NOS alleen geconsumeerd zou kunnen worden als aanvulling om te lachen, náást een evenwichtig mediadieet, en niet als enige nieuwsbron.

Bedenk verder goed, als u een courant (hahaha!) leest, digitaal of van papier (hahaha!), welk deel van het artikel feitelijke informatie is en welk deel duimendik moralisme waar men onwelriekende plakken van kan snijden. Vuistregel bij de Nederlandse kwaliteitscouranten: circa 30 % van de krant is feitelijke, doch onvolledige informatie. De rest bestaat uit grove weglatingen (met name op de dossiers immigratie, islam en integratie), uit verder nutteloze maar manipulatieve emotie (alles over ‘seksisme’ ‘racisme’ en de 439857237297 persoonlijke meisjesverhalen over medische zaken, dingen als burn-out en slachtofferschap) en bewust kwaadaardige framing en nepnieuws (anonieme NRC hoofdredactioneeltjes, Fatima Dakmar, alles wat kranten over nieuwe media en internet schrijven, alles wat er wordt gepubliceerd over partijen rechts van D66).

Denk toch zelf na!

Televisierubrieken kan men zeker gebruiken als nieuwsbron, maar let hierbij op bovenstaande punten en ook hier geldt weer: denk altijd zelf na en gebruik bijvoorbeeld tijdens de uitzending ook eens uw tablet of laptop als tweede scherm om zelf dingen op te zoeken en te controleren.

Bent u 65-plusser, geeft verder niks, u leest lekker uw krantje ouderwets aan tafel met inkt aan de vingers en u kijkt des avonds het 8-uur-journaal en DWDD. Vooral doen. Gelieve alleen om dan vervolgens op internet niet de rest van de mensen kapot te moraliseren op Facebook en Twitter omdat u de helft van de informatie mist en de andere helft van de feiten heeft gemarineerd in uw verstikkende generatie ’68 moraal.

BOING.

Dit was het nieuws. Nog vragen, iemand? Ja he? Nou, u weet wat u te doen staat. Ons van de internets kunnen u verder helpen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.