Terugkijken: NOS-journaal zoekt hoofddoeknuance in Turks referendum

16-04-2017 10:29

In het NOS fossielenbulletin van 20:00 gisterenavond mocht Lucas Waagmeester vanuit Istanbul zijn licht laten schijnen op het referendum vandaag. Een referendum dat van Turkije, bij een overwinning van ‘JA’, de facto tot een islamitische dictatuur maakt.

Hij haalt een gehersenspoeld hoofddoekje voor de camera, en dat mag natuurlijk, maar vergeet daarbij pardoes kritische vragen te stellen. Of om mensen aan het woord te laten die familie in Erdogans kerkers hebben, terwijl de president al verlekkerd over het invoeren van de doodstraf mijmert. Nee, Lucas stipt aan dat het hoofddoekje juist ‘wegstapt van al het geschreeuw en weloverwogen JA stemt.’ Alsof een JA- en NEE- stem moreel op gelijk niveau staan, melk of puur, koffie zwart of verkeerd.

Het hoofddoekje is blij met Erdogan want ze mag nu met lap op naar school, en dat mocht vroeger niet. Waarvan akte. Het NOSjournaal is een willige bode van het Ja-kamp. Waarvan ook akte. Klik op het JA-doekje hieronder en betaal belasting voor Erdogans propaganda via de NOS.