TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Nepnieuwswatch: Het Parool liegt over daling aantal misdrijven

Alleen aantal aangiften daalt, over aantal misdrijven is niets bekend

Tags: ,

Kwaliteitscourant Het Parool (‘vrij, onverveerd’) heeft woensdag groot uitgepakt met officieel nepnieuws. Zo wordt in de krant beweerd dat ‘het aantal misdrijven in Amsterdam is gedaald’ ook al is daarvoor geen enkel bewijs. Wel is het aantal aangiftes van misdrijven in Amsterdam in 2016 gedaald ten opzichte van 2015.

Maar dit kan ook het gevolg zijn van minder vertrouwen in politie en rechtstaat waardoor Amsterdammers minder snel aangifte doen. Bovendien wordt het burgers ook steeds moeilijker gemaakt om aangifte te doen doordat politiebureaus worden gesloten en er vaak alleen op afspraak aangifte kan worden gedaan.

Toch blijft kwaliteitscourant Het Parool in de lead van het artikel hardnekkig volhouden dat ‘het aantal misdrijven is gedaald’ om een zin later slechts het aantal geregistreerde misdrijven toe te voegen, alsof dat een hard bewijs is voor het aantal daadwerkelijke misdrijven.

Daar komt bij dat het aantal daadwerkelijke misdrijven waarschijnlijk nog vele malen hoger is (landelijk is de door burgers beleefde criminaliteit meer dan vier keer hoger dan het aantal daadwerkelijke aangiften) en moet rekening worden gehouden met het feit dat het voor buitenlandse toeristen zo goed als ondoenlijk is om aangifte te doen.

Het werkelijke criminaliteitscijfer is dus alles behalve de roze zeepbel die door media als Het Parool zo keurig kritiekloos wordt doorgegeven.

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.