TPOok!

 
avatar
   
Opinie

Closeread: baas van de NPO doet huiliehuilie in Volkskrant middels een opiniestukje

'NPO is nog altijd 1400 keer De Volkskrant, met elk jaar minder inhoud, elk jaar meer stupide entertainment'

Bron: Volkskrant.

 

“In de VS klinkt de kritiek op de ‘reguliere’ media nu luid.”

Niet alleen nu hoor. Al jaren. En al jaren wordt dat genegeerd. Net als in Nederland. In de VS was Trump als president nodig om eindelijk iets te kunnen veranderen, in Nederland straks Wilders. Was het dan zo moeilijk, luisteren naar die kritiek?

 

“Namen ze de aanhang van Trump wel serieus?”

Nee, de aanhang van Trump werd uitgekotst, net als de aanhang van Wilders hier in Nederland.

 

“Sloten ze zijn geluid niet te veel uit?”

Ja, want Trump was ‘fout’, net als bij de NPO Wilders ‘fout’ is.

 

“Werden de Trumpisten wel voldoende gezien en gehoord?”

Alleen om ze voor gek te zetten, zoals bij de bekende NPO-VARA-talkshows Wilders-stemmers en GS-redacteuren alleen welkom zijn om ze in een hoekje te duwen en onder te schijten.

 

“Wisten journalisten wel hoe de samenleving in elkaar zit?”

Nee, die wonen in een ivoren toren. Nog steeds. Al sinds 1968. In de VS en in Nederland. En al die tijd was er kritiek, en al die tijd is dat genegeerd. En al die tijd moeten die NPO-journalisten in Nederland worden gefinancierd door belastingbetalers. En al die tijd veranderde er helemaal niets.

 

“Het zijn herkenbare vragen.”

Maar ook jij hebt er nog helemaal NIETS mee gedaan behalve dan obligaat en gratuit babbelen dat je ‘verbinding gaat leggen in de maatschappij’. Heb je de NPO-website Joop.nl wel eens bekeken? De haat, laster, agressie en rancune is daar zo dik dat je er plakken van kunt zagen. Lekker ‘verbinding’ leggen! Maar ondertussen blijf je ook dit keer weer herhalen hoezeer je het begrijpt, hoe herkenbaar de vragen zijn, hoe je de zorgen deelt. Vanuit je ivoren toren op het Mediapark. Is de winst van Trump en de terechte storm van kritiek op de MSM wellicht te bedreigend voor je? Wie weet raakt het jouw positie wel als straks Wilders wint. Ja, dan wordt het ineens eng.

 

“Ook in Nederland woedt dit debat”

Maar de NPO heeft het altijd genegeerd. Debat bij de NPO? Prima, wel graag over NPO-onderwerpen, met NPO-mensen en NPO-meningen. Zie tweet van Ebru Umar onderaan dit artikel.

 

“en na de verkiezing van Trump waarschijnlijk nog luider.”

Maak je geen illusies meid: in Nederland hebben ze én een aankomend premier én een filmmaker op straat afgeslacht vanwege hun mening maar ondanks dat het debat een miljoen keer luider werd veranderde er bij de NPO helemaal niets. Het werd alleen maar rancuneuzer, dichtgetikter en vooral laffer, heel veel laffer.

 

“Ook hier stellen velen de vraag of de stem van alle groepen voldoende wordt gezien en gehoord.”

Antwoord: nee. De NPO is nog altijd veertienhonderd keer De Volkskrant, met elk jaar minder inhoud en elk jaar meer stupide op bejaarden gericht entertainment en nog subjectiever nieuws.

 

“Ook in Nederland speelt de vraag of de zogenaamde mainstream media wel weten wat er speelt op straat.”

Straat? Ja, de brede lanen in Hilversum, de prachtige plekjes in het Gooi, die straten waar nooit een Marokkaan op scooter of moslim is te zien. Maar verder? Straat? Welke straat? ‘In onze straat stemt iedereen D66 en rijdt bakfiets hoor!’ Precies.

 

“Of ze het geluid van alle Nederlanders voldoende laten horen, of alleen dat van de hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander.”

Aangezien er binnen de hele NPO helemaal NIEMAND werkt die zichzelf géén hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander vindt is de kans nog altijd nul komma nul dat er ook een geluid zal worden gehoord dat is bestemd voor andere mensen dan hoogopgeleide kosmopolitische Nederlanders. De NPO is voor ons, door ons, dat weet iedereen.

Wil je weten waarom RTL Late Night elke avond twee keer zoveel kijkers trekt als Pauw? Omdat het niet wordt gemaakt door hoogopgeleide kosmopolitische Nederlanders en al helemaal niet vóór hoogopgeleide kosmopolitische Nederlanders. Misschien een open deur, maar wanneer je moet werken voor de winst, en het geld niet gratis via een overheidssubsidie naar binnen druppelt, kun je je eenvoudigweg geen dichtgetikte arrogantie veroorloven en zul je op zoek moeten naar de juiste doelgroep in de markt. Guess what: in Nederland bestaat die doelgroep vooral niet uit hoogopgeleide kosmopolitische Nederlanders.

De NPO is een dominee die preekt voor eigen parochie maar steeds weer huilehuilie gaat staan stampvoeten als blijkt dat de rest van de gemeente geen zin heeft om mee te betalen aan preken waar ze niet naar willen luisteren.

 

“Wij in Hilversum trekken ons die discussie aan.”

Nee dat doen ‘jullie’ (wie zijn die ‘wij’ eigenlijk? Of is dit koninklijk meervoud?) niet! Nooit gedaan ook. Sterker nog, hoe meer kritiek, hoe meer discussie, hoe meer ‘jullie’ je terugtrekken achter de ivoren muren. Altijd weer komt het neer op: ‘Die zeurende burger snapt het toch niet’.

Neem de VPRO: de uitspraken van die Lennart van der Meulen de afgelopen tijd zijn eigenlijk elke keer weer een middelvinger naar iedereen die het heeft gewaagd kritiek te hebben op het uitverkopen van de VPRO-principes, van vrijzinnig protestant naar grachtengordel links dichtgetikt. Elke keer als Lennart zijn mond opendoet komt er exact dezelfde dampende poep uitrollen: ‘Wij herkennen ons totaal niet in de kritiek. Het is helemaal geen 2016, het is 1969! Het plebs is kut, wij zijn God, Wilders is stom! Lange leve blank hoogopgeleid kosmopolitisch Nederland, wij gaan door met ons achterhaalde totaalsalonsocialisme tot we er bij neervallen!’

 

“Want de publieke omroep is er voor iedereen.”

LOLWUT? Je  moet een grapje maken! Heb je eigenlijk zelf wel eens gezapt op een willekeurige avond? Nee zeker he? Ik schets even een beeld voor je van de NPO op een gemiddelde avond: een spelletje, al dan niet met autistische boeren en taart bakkende bejaarden, het journaal waarin de elektrische auto, haat tegen ondernemers, afgunst, EU-adoratie en het weghouden van feiten centraal staat, talkshows van de VARA (inhoud: links moralisme), nog meer talkshows van de VARA (inhoud: links moralisme), sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, sport, Eva Jinek die zegt dat ze weigert Jan Roos uit te nodigen gek op alle geluiden uit de samenleving dat ze is, Claudia de Breij die voor de zeventienhonderdste keer weer een mislukt programma mag proberen, Paul de Leeuw die voor de achtienhonderdste keer weer een mislukt programma mag proberen en verder BN’ers: Peter R. de Vries, Jan Mulder, alle ‘talenten’ uit de talent kitchen van Jeroen Pauw, Peter R. de Vries, Peter R. de Vries, Peter R. de Vries, Peter R. de Vries, Jort Kelder, Jort Kelder, Jort Kelder, Jort Kelder, Jort Kelder, Jort Kelder, Jort Kelder, Maarten van Rossem, Maarten van Rossem, Maarten van Rossem, Maarten van Rossem, Maarten van Rossem, Maarten van Rossem, Peter R. de Vries, Peter R. de Vries, Halina Reijn, Jan Mulder, Maarten van Rossem, Jort Kelder en natuurlijk Prem Radhakishun. Oh en een gala! Veel gala’s, heel veel gala’s. Voor en door NPO-medewerkers. Met gouden ringen, awards, WC Eenden of gewoon ‘tegen kanker’ (ter meerdere eer en glorie van Frits Sissing en zijn veertig narcisten).

Vertel mij nu even, Rijxman, waar precies zit er iets voor mij bij? Hmm?

 

“In alle onafhankelijkheid – van commercie en politiek – bedrijven wij onafhankelijke journalistiek.”

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Goeie hemel vrouw, kijk jij zelf eigenlijk wel eens televisie? DWDD is elke avond één grote reclamezuil voor het servies van presentatrices, voor films, voor boeken, voor NPO-programma’s en voor bandjes! Wat nou ‘onafhankelijk’? In Pauw zitten elke avond ‘BN’ers’ waarvan niemand weet wie ze zijn of wat ze kunnen, die worden dan ‘politiek commentator’ of ‘Amerika-deskundige’ genoemd, maar ze staan wel ook allemaal, en dat is natuurlijk helemaal toevallig, onder contract bij Jeroen Pauw en zijn talententoko. En dat is dan nog de afhankelijkheid van commercie. Over politieke afhankelijkheid zal ik het maar helemaal niet hebben. De programma’s van de NPO zijn zo links dat als je ze achterstevoren afspoelt je ‘STEM PVDA OF SATAN KOMT JE HALEN’ hoort. In DWDD hebben ze zelfs nog nooit moeite gedaan om ook maar iets af te wijken van de linkse status quo en bij Pauw ging het de afgelopen dagen over Trump met maar één missie: Trump zoveel mogelijk demoniseren, wat met Fortuyn lukte moet met Trump ook kunnen lukken, nietwaar?

Aan wie probeer je deze nonsens eigenlijk te verkopen? De Volkskrant-lezers misschien? Denk je dat die wél gek zijn? Heel Nederland weet dat de NPO absoluut en beslist politiek-ideologisch afhankelijke journalistiek bedrijft! Noem mij één (eentje maar!) NPO-journalist die PVV gaat stemmen. Noem mij vijf NPO-journalisten die VVD-lid zijn. Ja, nee, de EO’ers, die zijn inderdaad niet links. En Powned. Tuurlijk. De jokers in het kaartspel voor als de publieke druk te hoog wordt: ‘Zie je wel, we hebben echt alle geluiden hoor!’

Maar zelfs een debiel kind met schele ogen en half ontwikkelde oren heeft na een avondje NPO-zappen al wel door dat het gaat om strikt linkse propaganda en indoctrinatie. Waarom ontken je dat eigenlijk zo halstarrig? Misschien is dat wel het échte probleem bij de NPO: die ranzige hypocrisie, dat eeuwige draaien en spinnen om toch maar vooral zelf niet te hoeven accepteren wat het échte probleem is, namelijk dat er niet zoiets bestaat als ‘onafhankelijke journalistiek’. De NPO is links. Keihard, dik, volvet links. En als je het nu nog steeds zelf niet wil geloven moet je even naar dit soort totaal zieke Obama-verheerlijking kijken of gewoon zelf een keer naar het Jeugdjournaal of NOS op 3 kijken. Dan kom je er wel achter hoe de NPO-kinderindoctrinatie wel heel erg veel gelijkenissen heeft met Sovjetpropaganda voor Stalinjeugd.

 

“Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving serieus te nemen en te laten zien en horen.”

Nee, het is jullie taak om de gewenste propaganda aan de man te brengen. Van oudsher is het de taak van de NPO geweest om de burgers op te voeden, het debat te beïnvloeden en de maatschappelijke moraal bij te sturen. En om het koningshuis kritiekloos te bejubelen. Als het werkelijk om alle geluiden en visies ging dan was het destijds ook niet zo’n probleem geweest voor RTL Veronique om commerciële televisie te maken. Als het werkelijk om alle geluiden en visies ging was het destijds voor die jongens van dat Veronica-schip ook niet zo’n strijd geweest om deel te mogen nemen aan het bestel. De enige reden dat die niet welkom waren was de angst voor ‘andere geluiden en visies’ want daardoor zou het volk wel eens wat anders kunnen gaan denken dan gewenst.

Als het werkelijk om alle geluiden en visies ging dan zaten we nu niet nog steeds opgescheept met Freek de Jonge drie keer per week in een talkshow, met Claudia de Breij als oudejaarsconferencier, met schandalig hypocriete morele terreur als Het Glazen Huis, met een complete NPO die elke keer weer als er Amerikaanse verkiezingen zijn alles uit de kast halen om de republikeinse kandidaat te demoniseren, met Marcel van Dam en Twan Huys die het zonder problemen lukt om hun onwelgevallige uitzendingen van met publiek geld gefinancierde televisie uit de openbare archieven te houden (in andere landen heet zoiets gewoon ‘censuur’). En al helemaal niet met een NOS Journaal waar ze zo’n beetje en plein public klaarkomen over de EU.

Serieus, als het de taak is om ‘alle geluiden en visies serieus te nemen en te laten zien en te horen’ dan is de NPO al heel erg lang heel erg hard aan het falen. Waarvoor je je meer dan kapot zou moeten schamen.

 

“Dag in dag uit doen honderden medewerkers van omroepen daar hun best voor.”

Dag in dag uit werken honderden stokoude medewerkers van omroepen voor hun vaste baantje met uitzicht op hun pensioen en kan het ze verder geen zak schelen wat ze maken. Dag in dag uit werken honderden medewerkers van omroepen zonder ook maar een greintje talent of creativiteit aan werk wat ze van boven af wordt opgedragen zonder dat ze een kritische vraag stellen of het ze ook maar iets kan schelen. Dag in dag uit werken honderden ambtenaren van de NPO voor hun baasje, zagen op woensdag de week doormidden en kirren op vrijdag om 17:00 uur dat ze weekend hebben waarop ze hun lunchtrommetje in hun rugtasje doen en naar het station sloffen, in rijen van 100 zombies tegelijk.

Weet je wat jij een keer moet doen, Shula? Je moet een week lang vanaf Utrecht of Amsterdam ‘s ochtends om acht uur met de trein naar het Mediapark gaan, tussen die mensen lopen, je ogen en oren openzetten, en tot de conclusie komen dat al die mensen voor veel dingen hun best doen maar beslist niet voor het serieus nemen van visies en geluiden in de samenleving of überhaupt voor het maken van inhoudelijke journalistiek. Ik heb dat ooit maandenlang gedaan en het heeft mijn leven voorgoed veranderd. Ik wist toen: dit nooit meer. Ik dacht in een creatieve inspirerende omgeving terecht te komen maar het bleek de hel van de middelmaat te zijn.

De NPO is een volkomen vastgelopen ambtenarenfabriek, een bureaucratische machine vol gesubsidieerde raamstaarders en zelfgenoegzame moeilijke brillendragers, waarvan veruit de meesten er alleen voor zichzelf zitten. Gewoon, een beetje wat je kunt verwachten van een bedrijf waar toch geen winst hoeft te worden gemaakt zeg maar.

 

“Over onze pretentie om alle groepen in de samenleving te bereiken en te verbinden, wordt soms lacherig gedaan.”

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! De NPO die zegt ‘alle groepen in de samenleving te bereiken en verbinden’! HAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA! HIHIHIHIHIHIHI! HOHOHOHOHOHOHO!

 

“Ik zal de eerste zijn om te erkennen dat die opdracht om er voor iedereen te zijn soms moeilijk is.”

Dat had je niet eerder kunnen doen? Dat had de NPO niet eerder kunnen doen? Zeg een jaar of 25 geleden? En waarom is die opdracht zo moeilijk? Precies: omdat het linkse moralisme, de journalistiek arrogantie en die enorme marmeren plaat in de ivoren torens zo in de weg zit.

A propos, nu ik je toch spreek: wat is er precies zo verbindend aan 3FM-DJ’s die tonnen belastinggeld per jaar krijgen om de hele dag, dag in dag uit, slap entertainment op het niveau van goedkoop ouwehoeren te brengen? Ik bedoel, bij radio 538 en Q Music doen ze dat ook maar daar hebben ze ten eerste geen ‘verbindende’ pretenties en ten ten tweede worden ze niet betaald van belastinggeld.

 

“En dat het altijd beter kan.”

Begin online, schaf Joop.nl af! Een website die bewust feiten verdraaid, manipuleert, lastert, schandpaalt, haat zaait, karaktermoord pleegt, levens verziekt, polariseert, uitsluit en demoniseert, puur en alleen omdat de hoofdredacteur ooit is gekwetst door GeenStijl en Wilders haat, onder de vlag van een ‘verbindende’ publieke omroep en een ‘verschillige sociale’ VARA kan natuurlijk écht niet! Dat weet inmiddels iedereen.

Serieus, als het echt beter moet kap dan met al die online waanzin van de NPO en laat de commerciële online markt gewoon met rust. De NPO die zich online begeeft is niets anders dan zeer verontrustende marktverstorende valse concurrentie dankzij illegale staatssteun. En als het dan ook nog puur op haat en rancune drijft zoals die website van de VARA ben je toch echt ver, heel, heel, heel, heel, heel erg ver van huis.

 

“Want ook ik stel mezelf de vraag of we alle geluiden serieus nemen en laten zien en horen.”

Nee dus, zie hierboven. En stop in Godsnaam met die vraag stellen, begin gewoon eens met het formuleren van een antwoord. De afgelopen jaren heeft de NPO niets anders gedaan dan zichzelf die vraag stellen, maar antwoorden, ho maar! We weten nu wel dat  de baasjes van de NPO zichzelf erg serieus nemen en heus openstaan voor alle geluiden, maar waar blijft het resultaat? Alleen de vraag blijven stellen is niet genoeg.

 

“Of we wel de juiste onderwerpen agenderen in onze programma’s.”

Nee, want uitsluitend linkse onderwerpen in linkse programma’s. Zie hierboven.

 

“Die vragen zijn zo belangrijk omdat pluriforme media, en zeker een brede en pluriforme publieke omroep, harder nodig zijn dan ooit.”

Nog afgezien van de vraag of ze ‘harder nodig zijn dan ooit’ (neen) kennen we in Nederland sinds de komst van de commerciële omroepen en daarna de komst van het internet (die godszege) heel erg veel pluriforme media. Daar hebben we beslist geen nog bredere publieke omroep bij nodig, integendeel!

 

“Om het hele verhaal te vertellen,”

‘Jesse Klaver is de nieuwe messias, Zwarte Piet is stom, Wilders is een fascist, de islam is liefde, we moeten bruggen slaan en verbinden’? Of wat mis ik om het NPO-verhaal compleet te maken?

 

“groepen met elkaars opvattingen te confronteren,”

‘Vandaag in ons programma confronteren we Peter R. de Vries met Freek de Jonge want zij zijn het oneens over de opstelling van Ajax. Verder aan tafel zit een onbekende cabaretiere want die is vandaag ineens Amerika-deskundige en we hebben natuurlijk het boek van de week, heel toevallig wéér van een schrijver die alom bekend staat als iemand die fatsoenlijk is en deugt. Deze schrijver zal in debat gaan met een blanke gymnasiumklas uit Hilversum, want wij van de NPO houden wel van tegenspraak. Annabel Nanninga mag dertien seconden een column voorlezen en zal daarna door zestien journalisten met PvdA-lidmaatschap en lawaaiblouse voor een morele inquisitie worden gesleept en vanaf de overzijde van de fatsoenskloof heel verschillig worden afgemaakt, want wij houden er erg van ook andere geluiden te laten horen.’

 

“en om de andere kant van het gelijk te laten zien.”

‘Dan gaan we nu de andere kant van het gelijk laten zien. Hahahahahaha, wat zijn het toch een xenofobe domme tokkies die alles op Facebook lezen he, die Wilders-stemmers! Hahahahah! Kijk eens wat een leuke aapjes om naar te kijken! Heerlijk die kant van het gelijk! Zo vermakelijk! Je kunt ze niet genoeg laten zien, die andere kanten van het gelijk met hun foute meningen!’

 

“Zeker in een tijd dat groepen Nederlanders tegenover elkaar lijken te staan”

Hoe zou dat nou toch komen, die polarisering steeds? ‘Wacht, we vragen het aan ChristenUnie-ideoloog Beatrice de Graaf! Daarna laten we Marcia Luyten (PvdA) een debat leiden over polarisering met als gasten Peter R. de Vries en een oud NOS-Journaal medewerker die nu ook bij de NPO een bijbaantje heeft gekregen als vakkenvuller van babbelprogramma’s. Zo, dat zal potjandorie een partijtje gaan verbinden hoor! Oh en WILDERS IS EEN FASCIST WANT DIE POLARISEERT! Inshallah!’

 

“moet er een podium zijn waar ze zich tenminste met elkaar kunnen verstaan.”

Het internet? De commerciële omroepen? ThePostOnline?

 

“Daarom ga ik het gesprek hierover aan met de omroepen.”

Dat zou ik niet doen. Zoiets heb ik ook eens geprobeerd, dat liep niet goed af en er werd helemaal niets, nul komma nul noppes nada veranderd. Het ontluisterende verslag daarvan is hier te lezen.

Ik kan je nu al zeggen: het is echt niet de bedoeling dat er kritiek wordt geleverd of dat er dingen in twijfel worden getrokken, laat staan dat er dingen mogen worden veranderd. ‘Het gesprek hierover aangaan’ is voor de programmamakers namelijk hetzelfde als ‘je oren laten hangen naar de mening op Twitter en xenofobe schreeuwsites als Geenstijl.nl en dan speel je Wilders in de kaart!’

 

“Want ook zij, die de programma’s maken, worstelen met de vraag of wij er voldoende in slagen de gevoelens in onze samenleving een plek te geven in onze programma’s.”

Nee dat doen ze niet. Dat doen ze beslist niet zelfs. Dat doe jij, maar ook alleen maar omdat je, dankzij Trump, ineens weer voor je imago en dus komende subsidietoebedelingen vreest. De programmamakers vinden van zichzelf echt alleen maar dat ze overal prima in slagen hoor. Maak je geen zorgen, als het gaat om iets over zichzelf vinden dan zijn NPO-programmamakers bij uitstek degenen die zichzelf kunnen motiveren, op de schouders kloppen en klaarkomen op hun deugdelijke morele hoogstaande productiviteit. En anders bedenken ze wel een extra WC Eend-gala, want een perfect mens leeft niet op slechts één Televizierring Gala alleen. Trouwens, Willem Holleeder op een podium hijsen in College Tour was toch een heel leuk voorbeeld van ‘gevoelens in de samenleving een plek geven’?

 

“Maar dat kan niet zonder uw inbreng,”

Bij dezen! Alstublieft, veel plezier met negeren en wegkijken. Is toch maar internet en een schreeuwsite van plebs enzo.

 

“het kan niet zonder het publiek.”

Kadaverpubliek. Bejaarde comateuze kijkcijfers. Als ze maar wel hun bek dichthouden. En kijkcijfers blijven genereren. Fuck de inhoud, kijkcijfers! Snel, we gaan taarten bakken!

 

“Wij gaan u daarom veel nauwer betrekken bij de keuzes die wij maken.”

Laat me raden: er komt een ‘NPO-lab’, met een app, een Youtube-kanaal een moeilijk bereikbare NPO-site waarin je nooit kunt vinden wat je zoekt waar beeld alleen op kwaliteitje anno 1991 kan worden afgespeeld en elk jaar een Ivoren Huis in een leuke Nederlandse middelgrote gemeente waar mensen dan hun ludieke idee mogen inleveren waarna ze door Eric Corton met een marmeren plaat tegen hun gezicht worden geslagen voor het goede doel en dat wordt dan gepresenteerd door die Broer van Roos? En er komt een thema-avond bij de NTR waar ‘geluiden uit de samenleving’ zullen worden vertegenwoordigd door AD-columnistes en een rapper? En de Meiden van Halal gaan voxpoppen met hele gewone gekke mensen op het Buikslotermeerplein?

 

“Want de publieke omroep is niet van ons, die is van u.”

Ik wil hem niet, mag ik hem inruilen tegen de dagwaarde?

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.