Opinie

Vlaamse Volkskrant ‘De Morgen’ doorbreekt cordon sanitaire rond Vlaams Belang

21-05-2016 15:27

Het moest er natuurlijk een keer van komen: een Vlaamse kwaliteitscourant die een uitgebreid interview met Vlaams Belang-leider Filip Dewinter publiceert. En daarmee als eerste Vlaamse kwaliteitsmedium het vele jaren in stand gehouden cordon sanitaire rondom het Vlaams Belang doorbreekt. In Vlaanderen was, en is, het een traditie om onwelgevallige geluiden (lees: populisme, rechts, alles wat niet pro-EU, pro-multiculturele samenleving en pro-islam is) zoveel mogelijk te negeren, te downplayen en uit de media te houden, op straffe van een boos artikel door Tom Lanoye, en net als in Nederland zijn de media in Vlaanderen links tot zeer links, politiek correct tot op het bot.

Frisse wind

Het is opvallend dat uitgerekend De Morgen, het Vlaamse De Persgroep-zusje van De Volkskrant maar een heel stuk linkser en minder liberaal, het cordon sanitaire (of beter: cordon médiatique) doorbreekt. Ondanks het feit dat De Morgen lang niet zo’n grote oplage, en invloed, heeft als De Volkskrant kan dit interview met Dewinter worden opgevat als een raam dat wordt opengezet waardoor de frisse wind van hedendaags realisme ook op de dichtgetikte en stoffige burelen van Vlaanderens oude media gaat waaien. Naast de recente aanslagen in Brussel en het Molenbeek-debacle zal ook de steeds populistischer koers, op zoek naar meer losse verkoop, van De Persgroep zelf een rol hebben gespeeld in dit besluit.

Excuses en natrappen

Maar De Morgen geeft zich, traditioneel voor linkse moralistische media, niet zomaar gewonnen. De Morgen-commentator Bart Eeckhout biedt in een uitgebreid begeleidend schrijven bij wijze van damage control zijn excuses aan tegenover alle lezers die niet zijn gediend van deze moderne media-opvattingen en De Morgen juist lezen wegens het gebrek aan Vlaams Belang en spuugt en passant Filip Dewinter inclusief al zijn kiezers ook nog maar even vol in het gelaat omdat het, zo moet de De Morgen-lezer maar beseffen, natuurlijk wel gewoon hele foute populisten zijn met uitsluitend foute denkbeelden die eenmaal aan de macht helemaal niks zullen kunnen uitvoeren.

Je zou het gerust natrappen kunnen noemen, maar waarschijnlijker is dat Eeckhouts linkse fluim het compromis is dat De Morgen-redactie middels nachtelijke schreeuwsessies heeft kunnen bereiken met hoofdredactie en Vlaams Belang: ‘We plaatsen het interview maar dan mogen we wel zeggen dat we het eigenlijk allemaal heel erg kut vinden’.

Doorbreken cordon sanitaire

Of het publiceren van dit interview met Dewinter ook daadwerkelijk een begin zal zijn van een doorbroken cordon sanitaire, daarover is nog lang niet iedereen het eens. Vlaams Belang-beleidsmedewerker Sam van Rooy bijvoorbeeld waarschuwt dat ‘het plaatsen van een interview nog niet betekent dat De Morgen voortaan ook opiniebijdragen van Vlaams Belang zal publiceren’. (Volgens Van Rooy zelf, in een aan te raden lezenswaardig artikel, worden door het Vlaams Belang ingezonden opiniestukken stelselmatig geweigerd door zowel couranten De Morgen en De Standaard en opinieblad Knack.) Een belangrijk punt, want pas door het plaatsen van opiniebijdragen die afkomstig zijn uit de hoek van Vlaams Belang zal die partij ook écht kunnen deelnemen aan het publieke en politieke debat. Net als alle andere politieke partijen in Vlaanderen (en België).

 

Lees ook: bonusquotes uit het interview met Filip de Winter

Lees ook: wat we kunnen leren van Filip Dewinter, door Bart Eeckhoudt

Lees ook: Voortschrijdend inzicht bij Joël de Ceulaer?