Opinie

‘Eigenlijk hield Benedicte Ficq een keurig betoogje in DWDD’

01-04-2016 14:03

Handenwrijvend zat ik klaar voor de computer. Via de sociale media had ik begrepen dat er iets sensationeels was gebeurd. In De Wereld Draait Door had de keurige advocate Bénédicte Ficq op driftige en onmenselijke wijze Ayaan Hirsi Ali afgeslacht. Dat was nog eens spannende televisie!

Ik zocht op Uitzending Gemist het programma van Matthijs van Nieuwkerk op en wachtte vol ongeduld op de aangekondigde schandalige uitspraken van de Amsterdamse advocate. En inderdaad meldde Ficq dat wat haar betreft Hirsi Ali van het lijstje belangwekkende Nederlandse vrouwen mocht worden afgevoerd.

Gouden medaille

Beheerst en kalm legde de advocate uit dat zij weliswaar bewondering had voor de manier waarop Hirsi Ali de politieke islam op de agenda had, maar ze ergerde zich aan de bijna arrogante toon waarop de opiniemaakster de polarisatie in de hand had gewerkt. Een onberispelijk betoogje waarvoor ze tien jaar geleden een gouden medaille had gekregen.

Matthijs greep niet in, wat door menigeen als schandalig werd ervaren, maar kondigde wel aan dat wellicht iemand anders Hirsi Ali met het grootste gemak weer op de lijst kon zetten. “Ja, Wilders zeker”, liet Ficq zich onhandig ontvallen. Een hoorbare schok trok door de zaal.

‘Onmenselijk’

Twitter en Facebook ontploften. Ficq had zich “onmenselijk” gedragen schrijft ook Jan Dijkgraf op TPO. Overigens een alleraardigst stukje waarin hij meldt dat verschillende mensen al benaderd waren om de eer van Hirsi Ali te herstellen.

En inderdaad: vriendin Jessica Durlacher draafde gisterenavond op om het belang van Ayaan te onderstrepen. Maar de redactie had sluw bedacht dat er nog veel meer commotie uit te slepen was. Als tegenhanger voor Durlacher had men Soundos El Mahadi uitgenodigd om opnieuw kritiek op Hirsi Ali te geven.  Een donkere vrouw, dus daar kon Matthijs zich geen  buil aan vallen.

Smerig handeltje

Tot slot kondigde Matthijs van Nieuwkerk aan dat de serie over belangwekkende vrouwen voorlopig afgeslopen was. .

Een smerig handeltje.