Media & TV

Een week lang NOS Achtuurjournaal: dinsdag

12-01-2016 20:58

“De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen.” Zo luidt het mission statement der Staatsomroep. Het zestig jaar oude NOS-journaal wordt goed bekeken, maar stel dat je voor je nieuwsvoorziening goeddeels afhankelijk bent van deze bulletins, zoals de vele half-oudmediale bejaarden in dit mooie land, wat doet dat met je wereldbeeld? Een week lang kijk ik elke dag voor u naar het Achtuurjournaal, want “Het Achtuurjournaal is het uitgebreidst en probeert een zo compleet mogelijk beeld te geven van het nieuws van de dag.” Het zal mij benieuwen.

Vandaag: dinsdag, 12 januari 2016

Opener is natuurlijk de aanslag in Istanbul. Erdogan zegt dat ISIS erachter zat. Het Achtuurjournaal brengt beelden van ter plekke en een voxpopje. Merkel reageert. Terroristen zijn de vijand van iedereen, zegt ze. Lucas Wagenmeester is voor de NOS ter plaatse. Dit is de eerste keer dat toeristen in Turkije zo worden getroffen, zegt hij. “Hoe kan de Turkse overheid de dader zo snel duiden?” Scherp, Annechien, heel scherp. Wagenmeester reageert: er zijn veel ISIS-cellen opgerold, maar intern is het Koerdische conflict ook uit de hand aan het lopen. Lucas heeft ‘een dubbel gevoel’ over de impact. Het maakt indruk maar de stad heeft de aanslag alweer geabsorbeerd. Zes minuten duurt het item.

Papierwinkel-overlast nu. Artsen en verpleegkundigen klagen over de vele rapportages die zij moeten invullen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gooien we 80 miljoen euro per jaar aan het invullen van rapporten en vragenformulieren over de balk. Desgevraagd vindt een zieke mevrouw het ook zonde van de tijd. Zuster Naomi beklaagt zich. Chirurg Punt ziet de registratie het doel voorbij schieten, hetgeen door de voice-over zonder meer wordt geweten aan marktwerking. “Het komt zeker door de marktwerking“, kan Punt dan naadloos inkoppen. Dit moet stoppen, want, voice-over: “dan kunnen Naomi en haar collega’s weer tijd besteden aan wat zij het liefste doen.” Aaahw. Minister Schippers (VVD) krijgt WEL kritische vragen (MinBuza Koenders (PvdA) gisteren over nota bene terreurdreiging niet) als zij uitlegt dat veel mensen en instanties in de zorg nou eenmaal registratie en informatie vragen.

Zweden! Alsnog!

Politiemol verdiende tonnen aan informatielekken, volgens het OM. Theo Verbruggen is in de rechtbank. De mol beurde volgens hem 8 ton, dat getal verschijnt levensgroot in cijfers achter hem in beeld. Superkoddig.

De aanrandingen Keulen blijken geen incident, ook in Zweden gebeurde dit. Nah! Gelauff houdt tijd over nu hij niet meer twittert, en las gisteren de vlammende kritiek over het weglaten van dit grote nieuws. Fideel! Dus vandaag alsnog. De Zweedse politie hield het geweld onder de pet. Dit stond gisteren al op de internets, maar hee, dit is het Achtuurjournaal. Ze hebben vandaag pas hun ‘browser’ aangezet en ‘gegoogeld’. En kijk eens aan, 200 jongens “van buitenlandse afkomst”, meldt de NOS. Volgens een Zweedse journalist durft niemand het te brengen of er ruchtbaarheid aan te geven, uit angst voor racist te worden uitgemaakt.

Kan dit oook in Nederland gebeuren? Pechtold (D66), Buma (CDA) en Zijlstra (VVD) komen aan het woord en zeggen unaniem NEE. Wilders wil het sluiten van de grenzen en het legaliseren van pepperspray. Maar het moet komen van een gezamenlijke Europese aanpak, vinden de regerinsgpartijen en het NOSjournaal ook, want die opmerking is de afsluiter van het item.

Kort nieuws/faits divers

Madaya weer. Iedereen heeft nog steeds kapot honger. Burgers moeten volgens de VN geëvacueerd worden. Beelden van betraande kindjes.

Piet Steenkamp, CDA-oprichter, is overleden.

Texel, 5 potvissen aangespoeld. Ze leven nog maar gaan het vermoedelijk niet halen. Ecomare is aanwezig. Goddank.

Treinleed

Reizigers en treinpersoneel reageren op de treinstoringscijfers. Die stegen met 18 procent. Boze babyboomer van reizersvereniging ROVER is boos. Edwin van Scheerenburg, een stuiterend nerveuze NS-voorlieger, mag uitleggen dat het aan de toegenomen meldingen ligt. NS krijgt wel wederhoor, in tegenstelling tot de zorginstellingen die zo veel ingevulde formulieren eisen. Annechien wijst de kijker op het bestaan van een interactieve app -de NOS whizzkids staan voor niets- met storingsinformatie.

Gehandicaptentoegankelijkheid in NL moet beter. ENORM saai onderwerp voor de kostbare nogwat-en-twintig minuutjes journaal. Maar je kan je er ook weer geen buil aan vallen. Gehandicapten in WC’s en OV hebben het zwaar, blijkt uit schrijnende praktijkvoorbeelden. Stas Van Rijn (PvdA) maakt zich hard voor betere toegankelijkheid. Een mevrouw in een rolstoel vreest vaker tegen obstakels aan te lopen, dit lijkt mij dan weer sterk maargoed, beeldspraak is rolstoeltoegankelijk zullen we maar zeggen.

De benzineauto gaat DOOD

Een speculatie op de toekomst van de auto zonder verbrandingsmotor. Het einde van de benzineauto komt eraan, want: milieuconferentie en Dieselgate. Eh ja. Dieselgate is de ondergang van de benzineauto, tuurlijk NOS. Verder leren we dat autos per definitie duur zijn. Wouter Zwart is met reisbureau NOS in Detroit en legt uit hoe moderne apps en autodelen de ‘bloednerveuze’ (citaat NOS) autoindustrie gaan slopen. Er is wél fatsoenlijke wederhoor van een autohandel-vertegenwoordiger. Dat scheelt.

Stukje herkenbaar: burgers willen nu al hun zomervakantie plannen (NOSpubliek, mensen die elke dag om 20:00 uur met een kopje koffie intunen op NPO 1 hebben ook hun Neckermannetje allang in the pocket of zijn druk aan het shoppen.) Gerri Eyckhof duidt reisbureaux. De verkering (geb. 1989): “wat is in GODSnaam een reisbureau?” Doelgroepen mensen, doelgroepen. En hee, Koenders (PvdA) is er weer, net als gisteren, en mag een speciaal 24uursnummer (als DAT al kan tegenwoordig!) lanceren over reisadviezen.

Het weer heeft een foto van een regenboog. Leuk voor opa De Vries in huize Kleurendoof, voor na zijn bakje euthanasie-vla? De weerjuffrouw is gekleed in een soort rechterstoga. Verder, het weer op televisie, doe normaal.

 

Lees ook: Een week lang Achtuurjournaal: maandag