Opinie

Bonusquote: ‘Integratie top, islam ook top, alles bijna vlekkeloos’, aldus Utrechtse sociologen

17-11-2015 19:12

 

“We gaan niet zo ver om te zeggen dat de integratie vlekkeloos verloopt, maar voor zover dat niet zo is, is religie daar doorgaans geen goede verklaring voor. Het hebben van werk en een opleiding hangt niet of nauwelijks samen met religie.”
Maliepaard en Fleischmann bestuderen de religieuze veranderingen van immigranten en hun kinderen. De conclusie die ze trekken is dat het verschil tussen Nederlanders met en zonder migratieachtergrond steeds kleiner wordt. Fleischmann: “De groep als geheel lijkt steeds meer op de autochtone bevolking. Ze krijgen minder kinderen, ze gaan meer werken, ze zijn hoger opgeleid.”
Maar er is wel één belangrijk verschil, zo voegt ze toe. “Ze worden niet minder religieus.” Dat laatste wordt dikwijls als probleem gezien. Onterecht, stellen Fleischmann en Maliepaard op basis van hun onderzoek. “We moeten het zo vaak uitleggen”, verzucht Maliepaard.
Toch wordt er dikwijls een verband gelegd tussen religie en integratie. Nu, na Parijs, hoor je het des te sterker.
Maliepaard: “Hoe religieuzer mensen zijn – dat geldt voor autochtonen en allochtonen allebei – hoe conservatiever hun opvattingen over bijvoorbeeld homoseksualiteit, de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en abortus. Hierdoor heeft zich in de hoofden van veel mensen een beeld vastgezet: dat religie integratie in de weg staat. Dat is niet zo.”

 

Het moet verschrikkelijk zijn, als sociologe (blank, vrouw, seculier, geen hoofddoekje) nog beter dan moslims religieuzen zelf weten hoe het zit met religie en integratie. Dat moet je dus elke keer maar weer opdringen uitleggen, uitleggen, uitleggen, uitleggen, zo vaak uitleggen, je gaat er gewoon arrogant van verzuchten. En het domme volk wil het maar niet accepteren, terwijl: hallo! Sociologisch onderzoek! Alsof er iets betrouwbaarders is dan sociologisch onderzoek van de Universiteit van Utrecht! Volledig objectief en waardenvrij, dat weet iedereen. Het is niet dat de sociologie in Nederland de afgelopen 70 jaar vooral is gekaapt door linkse ideologen ofzo.

Even verzuchten hoor.

Okee, nog een keer: het gaat eigenlijk fantastisch heel goed met de integratie, het verloopt bijna vlekkeloos, en als dat niet zo is, wat dus nauw-e-lijks voorkomt in onze witte academische bubbel en prima blanke woonwijk inclusief dito hoogopgeleide blanke sociale kring, dan ligt dat dus niet, wij herhalen NIET aan islam religie. Okee, volk?

Mooi. Weer een dagje Wilders niet in de kaart gespeeld. *boks*

Opdat iedereen dit nu even accepteert want Mieke Maliepaard en Fenella Fleischmann (in Westerse vrijheid levend, niet onderdrukt door misogyne culturele uitingen) zijn het wel een beetje zat, dat altijd maar moeten uitleggen van iets wat zij gewoon als allerllerallerallerbeste weten, ook al hebben ze persoonlijk nul ervaring met integratie en de weerbarstige praktijk van een haaks op Westerse waarden en normen staande religie. Maargoed, dat is dan ook je lot, als D66-lid hoogopgeleide in Nederland, altijd maar moeten moraliseren en je wetenschap als politiek verhikel gebruiken terwijl je in hetzelfde interview nog zo omstandig aan het vertellen bent dat zulks echt niet de bedoeling is van wetenschap bedrijven uitleggen.

Deze quote kwam uit, hoe kan het ook anders, Trouw (bekend van Perdiep Ramesar).