Media & TV

Nederlands kabinet houdt zich serieus bezig met Sesamstraat

06-11-2015 12:12

Pino

Het is niet aan de politiek om te bepalen hoe laat een programma wordt uitgezonden en de plek waar het te zien is. “Dat is aan Hilversum. Zij bepalen hoe ze met hun programma’s de kijkers en luisteraars zo goed mogelijk bereiken.”

Dat liet staatssecretaris Sander Dekker (Media) vrijdag weten in een reactie op de #OPHEF! die ontstaan is over Sesamstraat. Het kinderprogramma verhuist van NPO1 naar een themakanaal.

“Als kind keek ik vaak naar Sesamstraat. En daar bewaar ik goede herinneringen aan. Wat mij betreft is het een programma dat goed past bij de kerntaken van de NPO. Het is educatief en kinderen zijn er dol op”, aldus Dekker.

Hij wijst er op dat Sesamstraat voor iedereen beschikbaar blijft via de traditionele televisie, maar ook via internet.

De coalitie van VVD en PvdA vindt niet dat de politiek zich moet bemoeien met de programmering van de publieke omroep. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is onafhankelijk en bepaalt zelf wat, wanneer en waar iets wordt uitgezonden, stelt de PvdA. Ook de VVD vindt dat de politiek alleen over de hoofdrichting gaat.

VVD-Kamerlid Ton Elias wordt sceptisch over de ophef die is ontstaan over het verplaatsen van Sesamstraat naar een themakanaal. “Het belangrijkste is dat het programma voor iedereen te zien blijft en ook op elk gewenst moment. Veel mensen hebben het nieuwe kanaal in het basispakket maar als dat niet zo is, dan kun je het zien via een app.”

PvdA’er Mohammed Mohandis begrijpt dat veel mensen het jammer vinden dat Sesamstraat niet meer op NPO1 te zien is “maar de NPO bepaalt dat zelf”.

Anp