Opinie

Bonusquote: hoe de geïslamiseerde Franse banlieue de lont in het Franse burgeroorlogkruitvat is

26-10-2015 10:10

 

“Hoe gaat het sindsdien met de banlieues? Niet al te best, zegt socioloog Didier Lapeyronnie van de Sorbonne. […] sinds 2005 is de islam veel sterker geworden. Daardoor is niet alleen sociaal-economische, maar ook de culturele kloof tussen de voorsteden en de rest van de Franse samenleving gegroeid.

De leegte wordt steeds meer gevuld door de islam, zegt Lapeyronnie. Religie biedt identiteit en houvast in een harde, verwarrende en vaak als vijandig ervaren wereld. Sinds de aanslagen van januari wordt de banlieue als een broeinest van terrorisme gezien. Dat is niet helemaal terecht. Jihadisten komen uit alle milieus. Zo bleek een autochtone jongen uit een dorpje in Normandië, Maxime Hauchard, opeens als beul voor Islamitische Staat op te treden. Maar terroristen als Mohammed Merah en Amedy Coulibaly waren wel producten van de banlieue: draaideurcriminelen die zich tot een gewelddadige variant van de islam bekeerden.

De islam kan ook een verstikkende religieuze druk opleggen. ‘Het gebeurt steeds vaker dat vrouwen op straat worden beledigd of bespuugd door fundamentalistische moslims. Je krijgt te horen: waarom draagt u geen hoofddoek? Of: mevrouw, uw rok is te kort’, zegt Nadia Ould-Kaci van de actiegroep Femmes sans voile (vrouwen zonder hoofddoek) uit Aubervilliers.”

 

Bij de Volkskrant hebben ze een redacteur gevonden die niet bang is voor Geenstijl en gewoon feiten opschrijft. Over de Franse banlieues bijvoorbeeld, nog altijd de lont in het kruitvat van de Franse burgeroorlog. En ja, ‘de islam’ wordt gewoon zomaar als probleem benoemt. Dus die Peter Giesen zal nu wel kapot worden gemaakt door knotjesdragende Volkskrant-eunuchs, hoedjesdragende hipsters, over het glazen plafond zeikende wijven en het overige anti-realistische bakfietsgoedvolk.