Interview

Duitse nazi-jagers: virtuele schandpalen tegen rechts-extremisten

24-09-2015 22:48

 

Screen Shot 2015-09-06 at 17.09.25

Betaal mee aan het belangrijke en nuttige journalistieke werk van Wierd Duk en doneer via crowdfundsite Yournalism.nl!

 

Op sociale media in Duitsland zoeken (linkse) activisten naar berichten van ‘racisten en xenofoben’. Die spreken zich in allerlei krasse termen uit tegen de komst van asielzoekers. In die haatberichten duiken Hitlers concentratiekampen, de gaskamers, de ovens en de  ‘jodentreinen’ telkens weer op.
‘Ik steek zelf de ovens aan!’, ‘In Dachau is nog plaats!’, ‘Snel: meertalige kortingsbonnen voor de gaskamers invoeren!’: het zijn maar enkele voorbeelden. U ziet. het nazisme is in bepaalde Duitse milieu’s een nog altijd levende ideologie.

Om dergelijke ‘mensenverachtende’ bijdrages aan de kaak te stellen struinen Christoipher en Frederick  van de website Perlen aus Freital het internet af.  Interviews geven ze alleen per mail want de beheerders van Perlen aus Freital worden massaal bedreigd.

Verklikkers

De twee half-activisten zijn een soort verklikkers: ze plaatsen screenshots van haatberichten op hun website die dient als virtuele schandpaal. De namen en profielfoto’s van, zoals zij ze ironisch noemen ‘bezorgde burgers die zich van hun beste kant laten zien’, laten ze staan, evenals links naar de originele bronnen en eventuele links naar werkgevers. Regelmatig worden die haataccounts door gebruikers gewist nadat ze door Perlen aus Freital zijn ontmaskerd.

‘Pareltjes uit Freital’ verwijst naar de recente rellen rond een asielcentrum in het Oost-Duitse Freital. Bijna dagelijks vinden in de Bondsrepubliek aanslagen plaats op vluchtelingenonderkomens. Die worden op extreem-rechtse internetfora met instemming begroet.

In groot gevaar

Omdat Facebook nauwelijks optreedt tegen haatzaaiers besloten Christopher en Frederik dit dan maar zelf te gaan doen. Zij namen de site over van de oprichter, die zich wegens ernstige bedreigingen terugtrok. “Zodra onze identiteit bekend wordt verkeren wij in groot gevaar”, schrijven de twee, die ‘tussen de 20 en 30 jaar oud zijn’. “Maar we zijn niet bang.”

Er zijn activisten die verder gaan. David  bijvoorbeeld – wiens achternaam om veiligheidsrenen eveneens niet wordt genoemd – geeft ‘haters’ aan bij justitie en bij hun werkgevers. Met als gevolg dat sommige auteurs van haatberichten op staande voet werden ontslagen. Tegen een aantal werd aangifte gedaan.

Virtuele schandpalen

David, die honderden screenshots van Facebook-commentaren en -profielen heeft opgeslagen, ziet dit als een succes. Met vier vrienden zoekt hij dagelijks naar racistische uitingen op internet. Hun aangiftes hebben ook voor hen gevolgen. Nadat hij een radio-interview had gegeven over zijn activiteiten, werden Davids autobanden lek gestoken. Op de muur van zijn huis werd in rode letters het woord ‘Verräterschwein‘ (‘Smerige verrader’) gespoten.  “De volgende keer snijden we andere dingen open”, luidde het begeleidende bericht. “Maar ik laat me door die klootzakken niet monddood maken”, zei David tegen de Süddeutsche Zeitung.

Juridisch kan door de haatzaaiers tegen de ‘virtuele schandpalen’ weinig worden ondernomen. Christopher en Frederik doen zelf geen aangifte “omdat we dan niet meer anoniem kunnen blijven”. Maar lezers van hun blog doen dit wel. Dit leidde in een enkel geval zelfs tot een huiszoeking.

Soms voelen Christopher en Frederick, de twee jonge nazi-jagers, zich schuldig over de gevolgen van hun activisme. “Maar op één geval na heeft niemand ooit berouw getoond. Integendeel, ze worden vaak brutaal en dreigen met aangifte. We ondernemen ook alleen actie als mensen bij voortduring tot geweld oproepen.’”

Interview

Hieronder het volledige interview met de beheerders van Perlen aus Freital.

 

Waarom en wanneer hebben jullie de website overgenomen?

“De oprichter had zich teruggetrokken omdat de bedreigingen aan zijn adres concreet werden. Wij zijn er toen mee verder gegaan omdat we het belangrijk vinden dat dit project niet zou sterven. Het is belangrijk in Duitsland een tegenoffensief te beginnen opdat niet de indruk ontstaat dat een zwijgende meerderheid van de Duitsers instemt met die rechts-radicalen.”

Hoeveel tijd besteden jullie aan dit project en wat doen jullie verder nog?

“Een van ons is zelfstandige, de andere studeert nog. We zijn een aantal uren per dag bezig met het zoeken van haatcommentaren,  met het onderzoeken van profielen en het beantwoorden van media-aanvragen, met interviews en alles wat daarmee samenhangt. Daarom hebben we minder tijd voor onze baan  en studie.”

Waar lligt voor jullie de grens tot eigenrichting?  

“Een haatpost is voor ons relevant als er op een ‘volksverhetzende‘ manier in wordt opgeroepen tot geweld tegen personen. We richten ons op hetgeen strafbaar is onder de Duitse wet.”

Hoeveel tipgevers hebben jullie?

“We krijgen dagelijks tips van tientallen mensen. Maar er is een kleinere kring van acht tot tien mensen die met regelmaat tips geven.”

Hoe lang gaan jullie hier mee door?

“Ons doel is door te gaan zo lang er nog van dit soort haatcommentaen opduiken.”

Hebben jullie contact met andere anti-nazisites?

“Losjes met iemand in Oostenrijk, maar omdat we strict anoniem willen blijven zoeken we weinig contact met anderen.”

Hoe serieus zijn de bedreigingen? Zijn jullie bang?

“We nemen de bedreigigen zeer serieus, maar bang zijn we niet. We zijn ons ervan bewust dat we niet alleen te maken hebben met mensen die op internet een grote mond hebben, maar concreet met personen die veroordeeld zijn wegens geweldsdelicten en die weinig scrupules hebbem om iemand de schedel in te slaan.”

Voelen jullie je nooit schuldig?

“Ja, soms wel. Maar op één geval na heeft niemand tegenover ons spijt betuigd. We kijken nauwgezet naar de profielen en als we vinden dat iemand gewoon iets doms heeft geschreven dan maken we dat niet openbaar. Dat doen we pas wanner profielen voortdurend en bij herhaling extreem-rechtse retoriek publiceren.”

Stuiten jullie de laatste tijd op meer haatcomments wegens de huidige grote toestroom van asielzoekers?

“Ja, die aantallen dragen ertoe bij dat mensen die voorheen thuis op de bank achter de laptop of bij bekenden zaten te schelden tegenwoordig de openbaarheid zoeken. Zij zien de tijd gekomen om zich te organiseren en de bevolking op te hitsen.”

Hoe beoordelen jullie de ontstane situatie in Duitsland nu de polarisering lijkt toe te nemen?

“Het geweld is er al, er hebben dagelijks aanslagen op asielzoekerscentra plaats. Het is verontrustend en verbijsterend dat er nauwelijks politici zijn die zich daar krachtig tegen uit durven te spreken. Wij zijn bang dat er over korte tijd in Duitsland regio’s bestaan die volledig ‘nationaal bevrijd’ zullen zijn, waar de staat heeft gecapituleerd en waar neo-nazi knokploegen het feitelijk voor het zeggen hebben.”

 

Screen Shot 2015-09-06 at 17.09.25

Betaal mee aan het belangrijke en nuttige journalistieke werk van Wierd Duk en doneer via crowdfundsite Yournalism.nl!