Arnold Karskens opgepakt wegens illegale grensoverschrijding

06-09-2015 12:46

Screen Shot 2015-09-06 at 17.09.25

Betaal mee aan het belangrijke en nuttige journalistieke werk van Arnold Karskens en doneer via crowdfundsite Yournalism.nl!

 

ThePostOnline-verslaggever Arnold Karskens is afgelopen nacht gearresteerd op het Griekse eiland Kos na het oversteken per boot vanuit Turkije. Hij reisde mee met een groep Iraanse vluchtelingen. Voor zover bekend is Karskens de eerste journalist die van binnenuit laat zien hoe het is om Griekenland, en dus Europa, illegaal binnen te komen via de Middellandse Zee.

Twee weken undercover aan Turkse kust

Exclusief voor ThePostOnline en omroep PowNed werkte Karskens twee weken undercover aan de Turkse kust. Vanuit daar vertrekken iedere nacht tientallen bootjes naar de Griekse eilanden als Lesbos, Chios en Kos.

In Griekse territoriale wateren werd de rubberen opblaasboot met zeven opvarenden door de Griekse kustwacht op vrij brute wijze onderschept waarna Karskens naar het politiebureau werd afgevoerd wegens illegale grensoverschrijding. Zijn medepassagiers zijn overgebracht naar een opvangcentrum op het vakantie-eiland.

Paspoort ingenomen

Op dit moment zit Karskens nog vast op Kos. Zijn paspoort is ingenomen en het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt in deze zaak. De verwachting is dat hij maandag Griekenland mag verlaten. Wanneer alles meezit vertelt Karskens, die de hele operatie vastlegde middels verborgen camera, exclusief zijn verhaal in de eerste aflevering van Studio Powned op donderdag 10 september 21.10 uur op NPO 3.

Karskens laat dan onder meer zien hoe het eraan toegaat aan de Turkse kust en hoe de georganiseerde misdaad de zaken goed op orde heeft. Dit in tegenstelling tot de Turkse overheid en de Europese Unie.

karskens kos 2