Opinie

Mailen met een aan de School voor Journalistiek opgeleide journalist

19-08-2015 15:59

“Beste hoofdredacteur,
In mijn omgeving (veelal journalisten) is nogal afkeurend gereageerd op het stuk van Arnold Karskens. Met mij voelen veel collega’s dat we hier toch niet het hele verhaal te horen krijgen.

Dat niemand gevlucht zou zijn omdat zijn leven gevaar liep? Dat ‘alle 134.000 Syriers er zo over denken?’

Mijn ervaring met Syrische vluchtelingen is dat ze zeer, zeer, zeer voorzichtig zijn als je hen vraagt naar hun ervaringen in Syrië. Zo bang om de mensen thuis in gevaar te brengen.

Breder getrokken valt mij op dat bijna alle interviews in het Engels worden afgenomen. Dit kan wat mij betreft twee redenen hebben:

1. Er komen inderdaad alleen maar rijke, hoogopgeleide Syriërs in Griekenland aan.
2. Journalisten kunnen geen Arabisch en wijken dus uit naar die vluchtelingen die wél Engels kunnen (en dus hoogopgeleid –> rijk zijn).

In het geval van nummer 2 ontstaat een verkeerd beeld van de vluchtelingenstroom. En de schuldigen? Juist, de media weer! En daar moeten we dan wat aan gaan doen.

Tijd om de zaken eens uit te zoeken. De vragen die ik heb zijn:

– Waar komen al die vluchtelingen nou echt vandaan? Hebben we te maken met een exodus uit Turkije wegens het mooie weer of zien we hier een nieuwe groep mensen uit Syrië?

– Uit welke lagen van de bevolking komen de vluchtelingen eigenlijk? Zijn ze allemaal zo rijk als Karskens doet voorkomen?

Ik ben als een malle opdrachtgevers aan het zoeken om de reis mogelijk te maken. Niet om Karskens af te zeiken maar omdat ik vind dat we niet het hele verhaal te horen krijgen. En dat is wel mijn taak zeiden ze ooit op de School voor Journalistiek.

Zie jij mogelijkheden om mij die kant op te sturen?”

 

 

Beste aan de School voor Journalistiek-opgeleide journalist,
Ik vind het prima als je ook een verhaal wilt maken over Kos, maar ik heb daar geen ‘mogelijkheden’ of geld voor.

Arnold Karskens is een apart gecrowdfund project waar enthousiast aan wordt bijgedragen, juist omdát er zoveel media zijn die hetzelfde verhaal vertellen, namelijk dat vluchtelingen per definitie zielig zijn, en arm, en er dus niets kritisch over mag worden geschreven.

Ik kan wel alvast wat vragen voor je beantwoorden:

– Ja, de meeste vluchtelingen op Kos zijn relatief rijk. Dit kan niet anders omdat ze anders de dure reis niet kunnen betalen. Dit betekent automatisch dat arme vluchtelingen ofwel in Syrië achterblijven ofwel niet verder komen dan de regio (in beroerde omstandigheden).

– Karskens spreekt ongetwijfeld Arabisch en andere talen. Als alleen Engels spreken een reden was geweest om uitsluitend Engelstalige vluchtelingen te bevragen dan zou al die aan de School voor Journalistiek opgeleide journalisten die zich nu ineens zo’n zorgen maken over ‘de waarheid’ daarover ook wel vragen hebben gesteld bij de andere media, is het niet?

Want waarom er wel vanuitgaan dat wat VK en NRC schrijven over vluchtelingen ‘waar’ is maar bij het verhaal van Karksens de vraag stellen of het hele verhaal wel wordt verteld? Alleen omdat het bij eerstgenoemde beter uitkomt en het wereldbeeld van zielige menen die moeten worden geholpen wel voldoende wordt bevestigd?

– Dat niemand gevlucht zou zijn omdat zijn leven gevaar liep is duidelijk -niet- wat in het artikel staat. Waar het om gaat is dat alle vluchtelingen op Kos reeds waren opgevangen in de regio (zoals Turkije, waar overigens al miljoenen vluchtelingen zitten) maar ze het daar niet interessant genoeg vonden. Ze gaan vervolgens verder Europa in omdat ze op zoek zijn naar werk en welvaart. Dat is wat we ‘gelukszoekers’ noemen.

– Uiteraard zijn niet alle 139.000 vluchtelingen ondervraagd. Net zo min als de overige media aan alle miljoenen vluchtelingen hebben gevraagd of ze wel voor hun leven zijn gevlucht (maar nogmaals: kennelijk is de waarheid dan niet in het geding) of dat de aan de School voor Journalistiek opgeleide journalisten op zoek naar waarheid bij álle vluchtelingen nagaan of het misschien ISIS-terroristen, moslimradicalen of criminelen zijn.

 

Maar laat je ondanks mijn persoonlijke mening over wat ‘het hele verhaal is’ (het zou zó leuk zijn om ook eens journalisten zoiets te horen zeggen over Nieuwsuur, de NOS, de Volkskrant en alle andere politiek correcte media maar helaas, tot dat soort dingen is dus kennelijk alleen Arnold Karskens bereid) en over wat journalisten zouden moeten zijn (mensen die op zoek zijn naar waarheid ongeacht de consequenties of zogenaamde ‘ethiek’, inplaats van linksige moralisten die ‘de mens centraal stellen’ verwarren met ‘mensen zijn per definitie allemaal slachtoffer’) beslist niet tegenhouden of ontmoedigen je eigen versie van journalistiek in te dienen.

ThePostOnline is nou juist één van de weinige platformen waar ze niet meteen afkeurend reageren als iemand een keer wat publiceert wat tegen de gemiddelde, grijze, heersende moralistische mening ingaat.
TPO niét…

De meeste mensen bij TPO hebben dan ook geen School voor Journalistiek gedaan. Gelukkig maar, anders waren we inmiddels net zo eenzijdig dichtgetikt als 90 procent van de Nederlandse journalisten.

 

Naschrift: Bas Paternotte vraag mij zojuist of deze journalist het artikel überhaupt heeft gelezen:

“Bert,

Geen idee of deze journalist het artikel van Arnold wel heeft gelezen. Wijs hem of haar ff op de volgende passage waar Arnold het heeft over de soorten vluchtelingen en het ‘apartheidssysteem’ van de EU:

 

“De onvolwassen Europese politiek verbaast overigens op meerdere terreinen. Deze week werd bekend dat de Europese Unie 2,4 miljard euro uittrekt voor extra hulp aan de migrantenopvang. Griekenland krijgt daarvan bijna een half miljard euro. Gelijktijdig hoorden vorige week zo’n vierhonderdduizend Syrische achterblijvers in Libanon en Jordanië van het VN Wereld Voedsel Programma WFP dat hun voedselrantsoen bij gebrek aan fondsen wordt gehalveerd.

In de praktijk komt het erop neer dat voor zo’n 96 procent van de regionaal opgevangen échte vluchtelingen minder geld beschikbaar wordt gesteld dan de circa vier procent die Europa toelaat. Daarmee voert de Europese Unie een soort migranten-apartheidssysteem: alleen de rijken kunnen Europa binnen komen, want zij bezitten minimaal duizend dollar. Wie geen geld heeft blijft achter en lijdt honger.

De gevolgen van de ongelijke behandeling laten zich raden: Het vergroot de animo om naar Europa af te reizen, en zie hier de vicieuze cirkel waar geen einde aan komt. Dit jaar wordt een recordaantal migranten verwacht, het aantal ligt volgens de VN in Griekenland nu al 750 procent hoger dan in 2014.”

 

Je Bassie.

P.s. Koffie is op.