Media

Yournalism.nl & TPO.nl starten doorlopende crowdfunding correspondenten

01-08-2015 13:45

Integraal persbericht:

Het platform voor journalistieke crowdfunding Yournalism start vanaf de tweede week van augustus een experiment waarbij correspondenten doorlopend kunnen worden gefinancierd.

Waar voorheen enkel gedoneerd kon worden voor specifieke projecten, kunnen journalisten in de nieuwe constructie ook voor langere tijd aan de slag. In eerste instantie zal het experiment met TPO.nl-journalisten van start gaan.

“Er zijn legio websites waar bijvoorbeeld recensenten van videogames massaal gefinancierd worden via doorlopende crowdfunding om te vertellen over de laatste games, waarom zou zoiets voor correspondenten niet ook kunnen werken?”, stelt Huub Schuijn, mede-oprichter en directeur van Yournalism.nl.

Aalberts, Karskens & Duk

Momenteel lopen er drie campagnes van TPO.nl op Yournalism, waarbij Arnold Karskens, Wierd Duk en Chris Aalberts gesteund kunnen worden. Het minimale bedrag van om van start te gaan (2000 euro), is voor elk van hen inmiddels gehaald. Vanaf volgende week zal ook de eindtijd van deze campagnes verdwijnen en kan men doorlopend het werk van deze journalisten mogelijk maken.

Betrokken nichepubliek

Hoofdredacteur van TPO.nl, Bert Brussen, is enthousiast over de experimentele samenwerking: “In een tijd waar alle media moeten knokken voor bestaansrecht, merk je dat sterke journalistieke namen overeind blijven. Freelance journalisten krijgen de nu de kans om hun achterban te activeren en belangrijke journalistiek te maken voor een betrokken nichepubliek.”

Ook Schuijn is optimistisch over het experiment: “We gaan onderzoeken of deze vorm van financiering aanslaat. Indien dit gaat werken, is er een zeer interessant verdienmodel ontstaan voor freelancers – met name freelance correspondenten – of voor redacties die bijvoorbeeld hun toptalent willen uitlichten.”

Eind dit jaar

Het experiment zal duren totdat eind dit jaar een vernieuwde versie van het Yournalism-platform gelanceerd wordt. Tegen die tijd zal worden besloten of de doorlopende campagnes blijven bestaan, of dat er toch enkel voor specifieke onderzoeken gedoneerd kan worden.

/integraal persbericht