TPOok!

 
Media

OM wil reaguurders Geenstijl vervolgen wegens jaar oude kwetsende ‘racistische’ grappen

Geenstijl weigert IP-gegevens reaguurders te overhandigen - MDI deed aangifte

De website GeenStijl moet de IP-adressen van drie reaguurders openbaren aan het Openbaar Ministerie in Amsterdam naar aanleiding van drie uitspraken die ‘mogelijk strafbaar zijn’. Het roze nieuws- en opinieweblog liet echter weten dat niet van plan te zijn en zegt ‘nee’ tegen de vordering. Niet ingaan op de vordering is een strafbaar feit. Dat zegt OM-woordvoerder Franklin Wattimena tegen ThePostOnline.

Het gaat om de volgende uitspraken:

 

uitspraken

Volgens Wattimena betreft het een aangifte van vorig jaar 30 juni (precies een jaar geleden dus, red) door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).  Wattimena: “Naar aanleiding van uitingen die mogelijk strafbaar kunnen zijn omdat negroïde mensen op basis van ras beledigd worden.”

Opzet en duiding

Waarom het een jaar duurde voordat het bevel op de mat viel van de redactie, is onduidelijk. Volgens Wattimena kan het te maken hebben met de capaciteit van het OM, het lopende onderzoek of de prioriteiten die worden gesteld. Het OM wil de personen die de uitlatingen deden graag spreken, zodat zij kunnen verklaren of er bijvoorbeeld opzet in het spel is en om de context te duiden waarin deze uitspraken gedaan zijn. Dit kan weer de strafbaarheid van het gedane feit verminderen.

Consequenties

De vordering is gericht aan GeenStijl en eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG), niet aan een specifiek persoon.  Nu de redactie zelf zegt niet mee te willen werken, komen de consequenties daarvan bij TMG te liggen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.