Media & TV

Schrijver Patrick van Rhijn krijgt gelijk in plagiaatzaak

03-06-2015 16:58

Filmmaker Steven de Jong heeft plagiaat gepleegd bij het maken van zijn filmscript voor ‘Janey (roepnaam Jan), kind van de rekening’. Tot dat oordeel is het gerechtshof in Den Bosch gekomen in een jaren voortdurende zaak.

Inbreuk op auteursrecht

Bij het maken van het script heeft De Jong volgens de rechter “inbreuk gemaakt op het auteursrecht van [Patrick] van Rhijn met de boeken ‘Weg van Lila’ en ‘Vaderstad’.” Beide boeken zijn hoofdzakelijk autobiografisch geschreven en gaan over het leven van een gescheiden vader en de band met zijn kind.

vonnis4

Geen deal

De zaak speelt al jaren. Reeds in 2010 hadden Van Rhijn en De Jong contact over de filmrechten van het boek ‘Weg van Lila’. De deal ketste af omdat de heren geen overeenstemming konden bereiken en De Jong liet aan Van Rhijn weten dat hij liever zijn eigen verhaal zou gaan verfilmen. Ook De Jong kan uit eigen ervaring meepraten over het leven van een gescheiden vader.

Beide heren gaan aan de gang met hun verhaal, met onderstaande als gevolg (citaat uit vonnis):

vonnis1

Welles-nietes

Dan ontstaat er een welles-nietes-spelletje. Van Rhijn verzoekt De Jong via zijn advocaat “inbreuk op zijn auteursrechten te staken”, terwijl De Jong beweert het verhaal van Van Rhijn niet gebruikt te hebben bij het schrijven van zijn script. De twee eindigen in de rechtbank, alweer De Jong aan het langste eind trekt, onder meer door de volgende argumenten:

vonnis2

Van Rhijn houdt voet bij stuk en gaat in hoger beroep, ondanks het feit dat hij inmiddels reeds een schikking met De Jong heeft getroffen. En de aanhouder wint:

vonnis3

Reacties

Patrick van Rhijn reageert opgetogen in gesprek met ThePostOnline: “Dit voelt als gerechtigheid, ik kan het eindelijk afsluiten. Het is een grote uitspraak voor schrijvers in Nederland, die na de uitspraak in eerste aanleg toch een soort van vogelvrij waren verklaard. De Jong heeft gewoon plagiaat gepleegd, mijn tekst gejat. Blijkbaar moet je als schrijver in Nederland dit soort risico’s nemen, ik kon de proceskosten eigenlijk helemaal niet betalen. Gelukkig heeft de Stichting Rechtshulp Auteurs me goed bijgestaan. Voor het hele creatieve zijn van schrijvend Nederland is dit een heel belangrijke uitspraak.”

“Of het boek alsnog verfilmd gaat worden? Ik weet het niet. De deal die ik had is kapot gegaan door deze zaak en de titel is door dit gebeuren toch wel besmet geraakt. We zullen zien.”

ThePostOnline heeft ook Steven de Jong benaderd voor een reactie. Vooralsnog blijkt hij niet bereikbaar voor commentaar.

De volledige uitspraak leest u hier.