OM gaat Perdiep Ramesar niet vervolgen in Sharia-driehoek kwestie

29-04-2015 13:34

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert dat ex-Trouw journalist Perdiep Ramesar geen strafbare feiten heeft gepleegd. Het OM ziet het kwalificeren van een deel van de Schilderswijk als Shariadriehoek op basis van verzonnen bronnen niet als laster of smaadschrift, noch als beledigen of discriminatie van een groep, of als aanzetten tot haat tegen een groep, in dit geval (orthodoxe) Moslims.

Activist Frank van der Linde deed op 18 december 2014 aangifte tegen ex-Trouw journalist Perdiep Ramesar. Begin november werd Perdiep Ramesar ontslagen bij Trouw. Na extern onderzoek stelde Trouw dat Perdiep Ramesar gedurende een periode van 5,5 jaar ‘een onverklaarbaar aantal niet-traceerbare bronnen’ heeft gebruikt, onder andere voor het artikel ‘Als je wijk verandert in een klein kalifaat‘. Op 26 december erkent hoofdredacteur Cees Van der Laan dat de Schilderswijk reputatieschade heeft opgelopen door de ophef na publicatie van dat artikel in Trouw.

Van der Linde in een verklaring:

“Het is triest dat in Nederland een journalist 5,5 jaar lang een groep mensen doelbewust kan stigmatiseren op basis van verzonnen bronnen, en dat er dan kennelijk geen enkel haakje in de wet is om zo’n persoon strafrechtelijk te vervolgen.”

Na overleg met zijn advocaat zal Van der Linde beslissen of hij wel of niet een zogeheten artikel 12 procedure start. Via een artikel 12 procedure wordt aan het gerechtshof verzocht om de officier van justitie op te dragen alsnog tot vervolging over te gaan.

Lees ook

TPO – Activist Van der Linde doet aangifte tegen ex-Trouw-journalist