TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Anti-Peter R. de Vries-activist is luiheid talkshowredacties helemaal zat

'Weg met die grachtengordel-rolodex'

Het gaat de mensen achter de blog ikwasinharen.nl vooral om de gemakzuchtige redacteuren bij de publieke omroep. Mensen die in hun ogen veel te makkelijk putten uit het bekende rijtje namen in de categorie Jort, Mart en Prem om het nieuws een beetje te duiden. Terwijl er volgens de initiatiefnemers duizenden experts zijn die het verdienen om hun mening te geven op tv, draven altijd weer dezelfde mensen op. 

Volgens ondernemer Sven is Peter R De Vries toevallig de persoon die altijd als eerste weer uit die kaartenbak rolt en vandaar de petitie ‘Houd Peter de Vries van ons netvlies’. “Het is toch triest dat sommige programma’s met dertig redacteuren werken, maar dat je altijd weer dezelfde koppen voorbij ziet komen? Op die manier blijft de grachtengordel-Rolodex voor altijd bestaan. Iedereen houdt elkaar in leven en BN’rs kunnen schaamteloos hun meninkjes geven op twitter waarna ze weer een telefoontje krijgen uit Hilversum. Ondertussen worden mensen met een eigen geluid, zoals Arnold Karskens, weggehouden bij de grote programma’s. Hij weet wel waar hij over praat en zo zijn er nog velen aan te wijzen.”

1750 euro voor Peter R. per programma

De man die zijn naam (nog) niet wil openbaren, weet zeker dat er flink betaald wordt door de verschillende talkshows zodat het bekende riedeltje BN’rs weer komt opdraven om te vertellen wat iedereen al weet. “Iemand als Peter R De Vries komt echt niet voor minder dan 1750 euro bij een tv-programma langs. Hoe ik dat weet? Ik ken heel veel regisseurs en eindredacteuren en die hebben mij dat in vertrouwen verteld. Kijk, bij de commerciële omroep maakt het me echt niet uit wat ze doen, maar het is toch logisch dat de publieke omroep het geld een beetje verantwoord besteedt in tijden van bezuinigingen? Dan kun je toch gewoon echte kenners vragen om over bepaalde onderwerpen te praten? Geen figuren waar mensen alleen naar kijken omdat ze bekend zijn in plaats van dat het om de mening gaat.”

Hij wil overigens best toegeven dat niet geheel toevallig Peter R De Vries eruit is gepikt voor de petitie die door hem is bedacht. “Want De Vries is gewoon heel irritant en hij weigert nooit een aanvraag. Hij geeft over van alles zijn mening. Het is eigenlijk begonnen vanaf het moment dat hij stopte met zijn misdaadprogramma; opeens wist hij ook alles van voetbal, films en auto’s terwijl het geheel onduidelijk waar hij zijn expertise op dit vlak vandaan haalt. Ik hoorde hem zelfs bij RTL Boulevard praten over de psyche van de gegijzelde vanwege de bevrijding van Sjaak Rijke. Ik ben echt niet de enige die dan denkt: was daar niemand anders voor te vinden?”

Inmiddels is de petitie bijna 2000 keer ondertekend. “Natuurlijk zal dit niet helpen en het is mijn ergste nachtmerrie dat Peter en ik naar Jeroen Pauw gaan en we allebei een envelopje krijgen na afloop. Nou ja, ik zal dan al mijn vrienden trakteren in de bar. En misschien lezen redacteuren dit en denken ze: tóch maar even een ander bellen.”

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.