TPOok!

 
avatar
   
Interview

Quote-hoofdredactrice: ‘Geen tijd om te zeuren over glazen plafond’

Mirjam van den Broeke over nieuwe Quote voor vrouwen

Quote presenteerde gisteren de vrouwelijke variant van het magazine: Quote V (de naam ‘Qut’ haalde het net niet, aldus de hoofdredacteur op de website).

‘Genoeg mannen aan de top’

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Emancipatiezaken, nam het eerste nummer in ontvangst. De minister was niet te flauw tegen hoofdredacteur Mirjam van den Broeke: “Ik denk dat we zo langzamerhand genoeg mannen in de top van het bedrijfsleven hebben.”

Had ABN-ellende voorkomen kunnen worden?

Bussemaker praatte wel een beetje om de goede voorzet heen waarmee Van den Broeke op een handige manier nieuws wilde maken, namelijk door de vraag te stellen of de ellende bij ABN AMRO voorkomen had kunnen worden met een vrouw in de top. “Vrouwen hebben altijd meer oog voor maatschappelijke zaken dan mannen”, aldus de bewindsvrouw.

‘Bijter met ballen’

Aan Van den Broeke de vraag of het hoogste tijd is voor een vrouwelijk bijtertje met ballen:

Je bent sinds november 2011 hoofdredacteur. Wilde je dit altijd al doen?

“Het hing in de lucht en nu zag de uitgever het zitten. Een derde van onze lezers is vrouw, maar misschien hebben zij wat minder met zakelijke bedrijfsprofielen en wat meer met jurken en vrouwelijke gadgets. Daarom hebben we aan mannelijke couturiers gevraagd om vijf zakenvrouwen aan te kleden. Bovendien staat er een verhaal in over het ‘girls network’.”

En een groot interview met Heleen Mees. Hadden je collega’s zin om de verhalen met al die vrouwen te maken?

“Natuurlijk kwamen eerst de vrouwen met Cup F voorbij als ideale interviewkandidaat, want elk excuus wordt hier natuurlijk aangegrepen om een beetje porno heen en weer te sturen. Ik moest natuurlijk uitleggen dat het een nummer vóór vrouwen was en niet alleen óver vrouwen.

“En het kan ook wel eens helpen dat er hier allemaal vrouwenliefhebbers werken ,want mij was het nog nooit gelukt om Heleen Mees voor een interview te strikken en Sonny Motké lukte dat wel.”

Ik zag in de lijst van domme vragen over jullie vrouwenblad een goede staan: Lijkt het op Opzij?

“Ik heb niets met zielige vrouwen die niets bereiken omdat ze tegen een glazen plafond lopen. Zeuren over het glazen plafond, daar hebben onze lezers helemaal geen tijd voor. Met die stoffige tuinbroekenmaffia willen we niet zoveel te maken hebben. Het is handig dat ik zelf de doelgroep ben: hard werken, oog voor mooie dingen in het leven en genieten van een leuk feestje op zijn tijd. Wij zijn veel jonger en brutaler dan Opzij.

“Je moet gewoon je stem laten horen in het bedrijfsleven als vrouw en niet zeuren over kansen die niet voorbijkomen. Vrouwen letten nog steeds op de dingen die ze níét kunnen van het functieprofiel terwijl mannen denken: dat leren we gewoon als we eenmaal begonnen zijn.

“Ik moest best even wennen als hoofdredacteur, schreef altijd mijn verhalen en opeens ben je de baas van de redactie. Dan moet je niet een toneelstukje gaan opvoeren door de baas uit te hangen, maar steeds wat beter worden in die rol.”

Even iets anders. Je hebt het goed gedaan met Quote: in 2014 twee procent minder omzet dan vorig jaar, terwijl de markt op zeven procent zit. Wat heb je eigenlijk veranderd?

“Die cijfers kende ik niet eens, maar het is goed om te horen. Wij hebben het voordeel dat mensen genoeg geld hebben en dus niet besparen op een magazine, maar er zijn ook wat dingen gedaan om aantrekkelijker te worden. We bieden bijvoorbeeld veel extra’s voor de bestaande abonnees zodat zij echt fan van ons blijven. Daarnaast zijn we wat dikker geworden en dat wordt ook gewaardeerd.

“Ook zijn we ambitieus aan de slag gegaan met de website terwijl we online een compleet andere doelgroep hebben. Daar komen mensen meer incidenteel en klikken ze veel op bekende mensen. Je kent toch wel het Gigi Ravelli-effect?; een verhaaltje op de site kan prima, maar in het blad kom je daar niet mee weg. Het wordt de ambitie om die mensen ook richting het blad te duwen.”

Tijd om weer een keertje bij Matthijs aan te schuiven?

“Jij begint er weer over en dat doet iedereen. Maar weet je dat het alweer vier jaar geleden is? Ik werd destijds een half uur van te voren gebeld omdat er een ander onderwerp was uitgevallen. We zouden het niet hebben over wat ik wilde veranderen aan het blad, maar dat was natuurlijk de enige vraag.

“En ik kón er niks over zeggen want mijn voorganger zat er gewoon nog. Nu zou ik dat allemaal veel handiger oplossen. Het wordt tijd dat ze me weer vragen dan kan ik dat oude beeld een beetje bijstellen.”

Voor de rest van de vragen: ‘de dertien domme vragen over de Quote V’.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.