Entertainment

Netflix koopt Vlaams-Nederlandse Cannes-hit

20-05-2018 07:29

CANNES – Streamingdienst Netflix heeft de Amerikaanse rechten van de Vlaams-Nederlandse film Girl aangekocht. Het drama over een jonge transgender die ballerina wil worden ontpopte zich tot een van de grote hits op het festival van Cannes.

Girl zal volgens de Belgische krant De Standaard zowel in Noord- als Zuid-Amerika op Netflix worden aangeboden. Dit betekent wel dat de film op dit continent niet in de bioscoop wordt uitgebracht. Maar de markt voor zulke Europese arthouse-titels is in de bioscopen toch zeer beperkt.

Girl werd zaterdagavond bekroond met de Camera d'Or, de prijs voor de beste debuutfilm van het jaar op het festival van Cannes. De Camera d'Or geldt naast de Palm d'Or, de prijs voor de beste competitiefilm, als een van de belangrijkste prijzen op het festival.

Queer Palm

Het was niet de eerste prijs die Girl in de wacht sleepte. Eerder won het drama over een jonge transgender die ballerina wil worden, al de Queer Palm, de award voor de best LHBT-film op het festival, en de prijs van de internationale filmcritici. Daarnaast bekroonde de jury van het programma Un Certain Regard de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster.

Het wonderschone Girl ontpopte zich eerder deze week al tot een van de grote ontdekkingen van het festival. Na de eerste vertoning volgde een staande ovatie van meer dan tien minuten. Girl is gecoproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films. Het camerawerk is ook van een Nederlander, Frank van den Eeden. Het sound design en de mixage zijn gedaan bij het gerenommeerde Nederlandse bedrijf WarnierPosta Amsterdam.

Debuut

De regisseur is de 26-jarige Lukas Dhont, die met Girl zijn debuut maakt. Veel critici op het festival vroegen zich zaterdag hardop af waarom zijn debuut niet in de Palm-selectie is opgenomen. Dhont schreef zijn scenario nadat hij in een krant een artikel las over een 15-jarige transgender die een balletopleiding wilde doen. “Dat verhaal greep me zo aan”, vertelde de Belgische regisseur in een interview. “Dat die tiener niet alleen de moed heeft te zeggen: ik ben in het verkeerde lijf geboren. Maar dat zij er ook voor koos om een ballerina te worden, het toonbeeld van vrouwelijkheid. Ik vond haar direct een heldin en besloot: als ik ooit de kans krijg een speelfilm te maken, gaat deze over dit onderwerp.“

Distributeur Cinemien brengt Girl eind 2018 uit in de Nederlandse bioscopen.