TPOok!

 
avatar
   
Entertainment

Nederlandse coproductie Girl hit in Cannes

CANNES – De Belgische film Girl heeft zich zaterdag ontpopt tot een van de grote hits van dit festival van Cannes. Het wonderschone drama over een jonge transgender die ballerina wil worden, kreeg zaterdag na de eerste vertoning een staande ovatie van meer dan tien minuten. Girl is gecoproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films.

Het drama draait in de selectie Un Certain Regard, na de Gouden Palm-competitie het belangrijkste programma in Cannes. De regisseur is de 26-jarige Lukas D’Hont, die met Girl zijn debuut maakt. Veel critici op het festival vroegen zich zaterdag hardop af waarom zijn debuut niet in de Palm-selectie is opgenomen.

D’Hont schreef zijn scenario nadat in een krant een artikel las over een vijftienjarige transgender die een balletopleiding wilde doen. “Dat verhaal greep me zo aan”, vertelde de Belgische regisseur in een interview met het blad Screen. “Dat die tiener niet alleen de moed heeft te zeggen: ik ben in het verkeerde lijf geboren. Maar dat zij er ook voor koos om een ballerina te worden, het toonbeeld van vrouwelijkheid. Ik vond haar direct een heldin en besloot: als ik ooit de kans krijg een speelfilm te maken, gaat deze over dit onderwerp.“

Behalve voor D’Hont is er ook veel lof voor de nu zestienjarige hoofdrolspeler, Victor Polster. De jongen was vijftien toen de film werd gedraaid. Distributeur Cinemien brengt Girl eind 2018 uit in de Nederlandse bioscopen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.