Entertainment

NTR stopt per direct met Groot Dictee

24-05-2017 02:52

HILVERSUM – Omroep NTR stopt per direct met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het jaarlijkse televisieprogramma was 26 jaar lang te zien. De kijkcijfers zijn te laag en het programma is over zijn hoogtepunt heen, meent de omroep.

"Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad', zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR tegen de Volkskrant. "Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was ouderwets. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000."

De NTR heeft volgens Francissen gekeken naar een moderne variant. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. "Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg."

Presentator Philip Freriks, die het evenement in 1990 naar Nederland haalde en elk jaar presenteerde, is teleurgesteld. "Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl", zegt de oud nieuwslezer. "Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet."