TPOok!

 
avatar
   
Entertainment

BLØF nam risico met twaalfde studioalbum

AMSTERDAM – BLØF nam bij de totstandkoming van de twaalfde studioplaat AAN een groot risico. De Zeeuwen gingen in zee met twee voor de band nieuwe producers. “Dat was wel een beetje eng”, zegt bassist en tekstschrijver Peter Slager tegen BuzzE. “Je legt een deel van de identiteit van de band in handen van de producers.”

Met het resultaat, dat vrijdag in zijn geheel verschijnt, is BLØF meer dan tevreden. “Het heeft een frisse, nieuwe sound opgeleverd.” En daar was de band naar op zoek. “Tegenwoordig heb je een goede reden nodig om een plaat te maken, er wordt al zo veel muziek gemaakt”, vindt Peter. Voor BLØF houdt dat in dat een nieuw album “iets toe moet voegen aan ons oeuvre”.

“We willen niet steeds hetzelfde album maken, maar het is altijd zoeken naar de balans. We hebben natuurlijk ook ons verleden en een grote schare fans, je kunt niet helemaal linksaf slaan.” Ook wat dat betreft is AAN volgens Peter een geslaagde plaat. “We spelen de nieuwe nummers al een tijdje live en ze worden hartstikke goed ontvangen. Ik heb echt het gevoel dat AAN een zinvolle toevoeging is aan ons oeuvre.”

Smaakjes

AAN kwam niet gemakkelijk tot stand. BLØF begon eind 2014 aan het nieuwe materiaal en had al snel een enorme hoeveelheid liedjes. “We hebben echt met de handen in het haar gezeten, want het schoot alle kanten op. We vroegen ons echt af wat we gingen maken.” De Zeeuwen klopten aan bij producers Dries Bijlsma en Ferdy van der Singel. “We hadden heel veel verschillende smaakjes en iemand nodig die daar lijn in aanbracht.”

De rode lijn werd volgens Peter uiteindelijk toch gevonden. “De teksten die ik geschreven heb gaan veel over loslaten en vertrouwen hebben in een ander. We hebben de plaat overgedragen aan twee producers die we niet zo goed kenden, dat is daar een illustratie van.” AAN is volgens de bassist “qua muziek caleidoscopisch”. “De plaat is minder als één geheel ingespeeld. Dat hebben we in de studio wel gedaan, maar vervolgens zijn Dries en Ferdy de nummers gaan verknippen en hebben ze de liedjes opnieuw in elkaar gezet.”

Veteranen

Gevolg daarvan was dat BLØF het nieuwe materiaal opnieuw moest leren spelen voor de band in februari aan een nieuwe clubtour begon. “Dat was vooral voor onze drummer Norman (Bonink, red.) lastig. Hij is op het conservatorium geschoold en gewend een nummer van a tot z te spelen, maar daar hadden de producers even geen boodschap aan. Zij pakten het veel meer op een hiphopmanier aan, knipten nummers op en verwerkten het in loops.”

BLØF, dat zich inmiddels tot de veteranen van de popmuziek rekent, bestaat dit jaar 25 jaar, maar daaraan besteden de mannen “zo min mogelijk aandacht”. Dat was vijf jaar geleden wel anders. Toen stonden Peter, Norman, zanger Paskal Jakobsen en toetsenist Bas Kennis uitgebreid stil bij hun twintigjarig jubileum. Er verscheen een biografie, een Best of-cd en er waren jubileumoptredens. “Daar zijn we bijna een jaar mee bezig geweest en om eerlijk te zijn kwam het ons de strot uit.” Anno 2017 richt BLØF zich “liever op de toekomst”. “En daar hoort een nieuwe plaat bij.”

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.