Entertainment

Van Muiswinkel spreekt stem Pierre van Ostade

12-10-2015 11:27

AMSTERDAM – Erik van Muiswinkel heeft voor de musical 'Willem Ruis, de show van zijn leven' de stem van spreekstalmeester Pierre van Ostade ingesproken. De kreet 'En Pierre, wat hebben zij gewonnen?' was een gevleugelde uitdrukking in de shows van Willem Ruis.

Erik van Muiswinkel is in de theaterproductie ook te horen als Godfried Bomans. Dit maakte producent Janke Dekker maandag bekend in Amsterdam op de eerste repetitiedag van de musical over de legendarische quizmaster.

Dekker: ''In de radiogesprekken die Willem Ruis had met Godfried Bomans, tijdens diens eenzame verblijf op een van de Waddeneilanden, voel je de verwantschap tussen beide mannen. In het stuk staat de vraag centraal 'hoe ga je om met eenzaamheid?' Daarom gaat de stem van Pierre van Ostade op een gegeven moment over in de stem van Godfried Bomans. Willem Ruis was namelijk niet alleen vrolijk en energiek, hij was ook introvert en teruggetrokken."

Testopname

Dekker: "Erik van Muiswinkel wilde aanvankelijk oefenen op de stemmen, vooral omdat Bomans moeilijk te persifleren is. Daarom heeft hij eerst een testopname gemaakt. Regisseur Geert Lageveen was echter onmiddellijk tevreden. Na het horen van de opname reageerde hij meteen dat Erik niet langer hoefde te oefenen en de opnames niet over hoefde te doen."

Acteur Xander van Vledder speelt de titelrol in de muzikale theaterproductie over het leven van de flamboyante quizmaster. Maaike Widdershoven speelt zijn vrouw Ineke en Johnny Kraaijkamp speelt het fictieve personage Leo Moster, die symbool staat voor het Hilversumse establishment. 'Willem Ruis, de show van zijn leven' gaat op 29 november in première in de Stadsschouwburg van Haarlem.