Entertainment

Docu met surflegende Naish naar festival

14-08-2015 09:42

SAN SEBASTIAN – De Nederlandse documentaire Paul, waar surflegende Robby Naish zijn medewerking aan heeft verleend, is geselecteerd voor het San Sebastian Film Festival. De productie beleeft daar half november zijn wereldpremière.

Dat heeft producent Jamillah van der Hulst vrijdag bekendgemaakt. Het is de eerste Nederlandse titel ooit die voor de 'Savage Cinema' is geselecteerd, een selectie voor internationale avonturen- en sportfilms.

Paul is een documentaire over een 13-jarige jongen uit de township Dunoon in Kaapstad die ook dolgraag surfer wil worden. Maar voor jongens uit Dunoon is het niet gemakkelijk om te surfen. Er is geen geld voor materialen en er is geen transport naar het strand. De film volgt een week uit het leven van de positief ingestelde Paul.

Voice-over

Internationale surflegende Robby Naish verzorgt de voice-over van de film. De Amerikaanse Naish sleepte meerdere malen het wereldkampioenschap surfen in de wacht; de eerste maal was in 1976, toen hij dertien jaar oud was. Naish verleent zijn medewerking aan het project omdat hij een sterk geloof heeft in de kracht van sport voor de ontwikkeling van kinderen met een moeilijke achtergrond, zoals Paul.

De documentaire is geregisseerd door Victor van Vloten en Robert van Wingerden. Het is nog niet duidelijk wanneer de documentaire in Nederland te zien zal zijn. Van der Hulst was eerder een van de producenten van het veelbekroonde Lilet never happened met actrice Johannna ter Steege in de hoofdrol, over een jonge straatprostituee in Manilla.