Entertainment

Film Peter Greenaway verkocht aan 25 landen

10-07-2015 07:16

AMSTERDAM – De nieuwe film Eisenstein in Guanajuato van de Brits-Nederlandse regisseur Peter Greenaway is inmiddels verkocht aan 25 landen. Dat hebben producenten Submarine en Fu Works donderdag laten weten. Het romantische drama over de beroemde Russsiche regisseur Sergei Eisenstein wordt onder meer uitgebracht in de VS en Rusland.

Vooral die laatste release is opmerkelijk, omdat het project eerder geen Russisch geld kreeg. De film vertelt over het leven van de beroemde Russische regisseur Sergie Eisenstein en concentreert zich vooral op een homoseksuele affaire die hij in de jaren dertig in Mexico had toen hij daar een film draaide. De ‘promotie’ van homoseksualiteit is in Rusland bij wet verboden. Eisenstein, die wereldberoemd werd met zijn film Battleship Potemkin, wordt beschouwd als een van de grootste filmmakers die Rusland ooit heeft voortgebracht.

De 73-jarige Greenaway, die ooit begon als schilder, maakte de afgelopen kwart eeuw meer dan vijftig films. Zijn verhalen zijn meestal zeer gelaagde zwarte komedies met weinig plot en een surrealistische, weelderige vormgeving. Hij regisseerde onder meer de omstreden film The Cook, the Thief, his Wife and her Lover die onder meer kannibalisme aansnijdt. Ook maakte hij de film Nightwatching, over het leven van schilder Rembrandt van Rijn.

Hoewel Greenaway in Wales werd geboren, woont en werkt hij al bijna twintig jaar in Amsterdam. Eisenstein in Guanajuato draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.