Entertainment

Record Store Day weer in aantocht

15-04-2015 12:36

AMSTERDAM – Komende zaterdag vindt in Nederland voor de zesde keer Record Store Day plaats, het jaarlijkse evenement waarbij de onafhankelijke platenwinkels in het zonnetje worden gezet. Het feest gaat gepaard met concerten in tientallen cd- en vinylwinkels in het hele land en speciale uitgaven – vooral vinylplaten – die daar deze dag verkrijgbaar zijn.

Record Store Day ontstond in 2007 in de Verenigde Staten als ondersteuning van de platenhandelaren in een tijd dat de cd-markt begon in te storten. Het is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen waar duizenden zaken aan meedoen. In 2010 haakten ook de Nederlandse platenhandelaren aan. Het gaf de speciaalzaken een gelegenheid zich te profileren ten opzichte van de warenhuisketens en internetshops als verzamelplaatsen voor de echte muziekliefhebber.

Een van de tachtig Nederlandse platenwinkels die zaterdag in het teken staat van Record Store Day, is het Haarlemse North End, dat in 2013 nog werd verkozen tot vinylzaak van het jaar. “Afgelopen drie jaar is het steeds een stukje belangrijker voor mij geworden”, zegt eigenaar Onno Blomsteel. “Inmiddels is Record Store Day voor mij commercieel belangrijker dan het weekend voor kerst.”

Typhoon

Door het hele land vinden komende zaterdag van ’s morgens tot – soms – ’s avonds laat ‘instore’ concerten plaats. Bij een aantal winkels komen gedurende de dag zelfs meer dan tien artiesten over de vloer. Daarbij ook bekende namen als Typhoon, Kensington, Kovacs en Mister & Mississippi. “Er is reuring en sfeer. De hele dag”, zegt Blomsteel. “En de artiesten signeren natuurlijk hun platen.”

De lijst met speciale uitgaven ter gelegenheid van Record Store Day bevat inmiddels honderden items; vaak vinylsingles en lp’s in een beperkte oplage van enkele honderden tot enkele duizenden wereldwijd. Vandaar dat geen enkele platenwinkel alle uitgaven in huis heeft en het winkelen op Record Store Day ook in dat opzicht een verrassings- en zoektocht wordt. “Bij mij staan ’s ochtends om 08.00 uur al dertig man voor de deur”, zegt Onno Blomsteel van North End. “Een half uur lang zoeken ze dan zwijgend in die bakken of ik misschien die plaat heb waar ze naar op zoek zijn. Van die U2 dubbel-lp krijg ik bijvoorbeeld drie exemplaren. Daar is natuurlijk veel meer vraag naar.”

Er komt de laatste jaren van muziekliefhebbers ook steeds meer kritiek op Record Store Day. Dat betreft dan vooral de speciale releases. Die zouden te duur zijn en niet exclusief genoeg. Maar ook zou door de lawine van bijzondere uitgaven de nadruk weer te veel op de muziekindustrie en de platenmaatschappijen liggen, in plaats van bij de platenhandelaren waar het allemaal begonnen was.

Check hier welke releases je dit jaar absoluut niet mag missen!