Entertainment

Topatheïst Stephen Fry sloopt geloof en God zelf

01-02-2015 15:53

Stephen Fry steekt zijn mening over God niet onder stoelen of banken. In een interview met Gay Byrne voor de Ierse tv-zender RTE One, dat zondag werd uitgezonden, noemt de Britse acteur God ‘slecht’ en ‘een maniak’. 

Maniak

Op de vraag van Byrne wat hij tegen God zou zeggen aan de hemelpoort antwoordt Fry: “Ik zou zeggen, ‘kinderen met botkanker?’ Waar slaat dat op? Hoe durf je. Hoe durf je een wereld te maken waarin er zoveel ellende is die niet onze schuld is. Het klopt gewoon niet. Het is volkomen slecht. Waarom zou ik een grillige, kwaadwillige, stomme God die een wereld maakte die zo vol onrechtvaardigheid en pijn is respecteren?”

Als Byrne zegt dat hij niet in de hemel komt met zo’n houding, zegt Fry dat hij dat ook helemaal niet wil. “De god die dit universum heeft gecreëerd, als het al gecreëerd is door een god, is duidelijk een maniak. Een echte, egoïstische maniak. En wij moeten ons leven op onze knieën om hem te bedanken?”

Hij vervolgt: “Atheïsme gaat niet alleen over dat er geen God is, maar de veronderstelling dat als er een is, wat voor soort god het zou zijn. Het is duidelijk dat hij monsterlijk is en geen respect verdient. Het moment dat je hem uit je leven bant wordt je leven simpeler, puurder, schoner en meer het leven waard, als je het mij vraagt.”