avatar
   
Media

Meertaligen hebben betere hersenen

Tags:

EVANSTON – Meer dan één taal spreken is goed voor de hersenen, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die meertalig zijn, kunnen efficiënter en gemakkelijker informatie verwerken dan mensen die slechts één taal spreken.

Een tweetalig brein houdt volgens de onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University beide talen constant actief. Het kiest telkens welke taal het gebruikt en welke het negeert. Door deze constante hersengymnastiek hoeft het brein minder hard te werken om cognitieve taken uit te voeren.

“Het is net als een stoplicht”, zegt onderzoeker Viorica Marian in een persbericht van de universiteit. “Tweetaligen zetten constant het licht op groen voor één taal en op rood voor de andere. Als je dat de hele tijd doet, word je heel goed in het tegenhouden van woorden die je niet nodig hebt.”

De hersenen kunnen dat vervolgens ook op andere gebieden toepassen, zegt Marian. “Of we nu autorijden of een operatie doen, het is altijd belangrijk om te focussen op wat echt belangrijk is en het onbelangrijke te negeren.”

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.