TPOok!

 
avatar
     
Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Halbe Zijlstra

Mij verbaasde vooral het satanisch genoegen waarmee u de anekdote vertelde tegen iemand die u voor het eerst in uw leven ontmoette

Tags: , , ,


Beste meneer Zijlstra,

Op 6 september 2016 waren u en ik te gast bij het televisieprogramma WNL Opiniemakers.

Het was de eerste keer dat wij elkaar live ontmoetten en het viel me op hoe u na afloop liep te snoeven over hoe u als staatssecretaris van cultuur de culturele sector (“en dat hele links zootje”) tegen u in het harnas had gejaagd. Ik geloof dat u zo’n 200 miljoen bezuinigde. “Vooral toen ik zei dat ik geen verstand van kunst had en dat dat juist een voordeel was, had ik ze in de gordijnen”, zei u. “En als ze gingen lopen mekkeren, zei ik met een grote glimlach op mijn gezicht dat 200 miljoen ook maar gewoon een bedrag was. Ik kon ook 220 miljoen doen, als ik daar zin in had. Je had die koppen dan moeten zien.”

Ik herinner me niet of ik u toen gevraagd heb of het u als staatssecretaris uiteindelijk ook gelukt was om de subsidietiet een beetje minder melk te laten geven. Mij verbaasde vooral het satanische genoegen waarmee u de anekdote vertelde tegen iemand die u voor het eerst in uw leven ontmoette.

Bij uw aantreden als minister van Buitenlandse Zaken (het kwam zeker wel goed uit dat Jeanine opeens niet meer beschikbaar was voor die post?) ging er ook zo’n anekdote rond. Om aan te tonen dat u wel degelijk ‘buitenlandse ervaring had’, vertelden uw spindocters dat u in 2006 in de datsja van Vladimir Poetin was geweest en dat u goed kon horen dat Poetin Rusland wilde uitbreiden met Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En: “Kazachstan was nice to have”. U had dat eerder zelf al op een VVD-congres verteld.

Het verschil tussen mijn anekdote en uw anekdote is, zo blijkt nu uit onderzoek van de Volkskrant, dat die van u verzonnen is.

U bent helemaal nooit bij Poetin in de datsja geweest. U heeft Vladimir Poetin helemaal niets horen zeggen. Het was de u typerende ‘stoere Zijlstra-praat’. Niet over iets onbeduidends als bezuinigingen op de Nederlandse cultuursector, maar over de geopolitieke intenties van één van de machtigste mannen op aarde.

En dat is dan onze minister van Buitenlandse Zaken, die morgen zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov (zogenaamd) gaat aanpakken wegens het verspreiden van nepnieuws over de aanslag op de MH17.

U heeft premier Rutte inmiddels laten weten dat u heeft gelogen over die anekdote. U heeft er een mooi verhaal omheen verzonnen waarom het helemaal prima was dat u de boel bij elkaar loog.

En Rutte en u vinden het geloof ik volkómen normaal dat u kunt aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken.

Leve de VVD!

Groet,

JanD

UPDATE En de opper-Pinokkio zegt dat het oké is.

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.