TPOok!

 
avatar
     
Column

Aan de het-zal-zo’n-vaart-niet-lopen-zeggers

Tegenover de door hen gecontroleerde berichtgeving, staat de wisdom (en de bullshit) of the crowd. Nog wel...

Beste naïeve Nederlander,

Het project is uit de hand gelopen.

Wij kunnen op dit moment gewoon zeggen wat we willen. Tegenover de door hen gecontroleerde berichtgeving, staat de wisdom of the crowd.

En dat zint ze niet.

Dat gaan ze kapot maken.

Laat ik als voorbeeld The Post Online nemen.

Als je iets wilt lezen over de overeenkomsten tussen de Duitse minister van Volksvoorlichting en Propaganda Joseph Goebbels (NSDAP) en zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren (D66), dan kun je terecht bij TPO.

Als je niet gediend bent van dergelijke vergelijkingen, dan zit er een spreekwoordelijke ‘knop op je televisie’. Je hóeft niet te kijken. Dan lees je toch lekker niet over de overeenkomsten tussen de Duitse minister van Volksvoorlichting en Propaganda Joseph Goebbels (NSDAP) en zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren (D66).

Die lui van TPO willen natuurlijk zoveel mogelijk lezers kond doen van de overeenkomsten tussen de Duitse minister van Volksvoorlichting en Propaganda Joseph Goebbels (NSDAP) en zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren (D66). Dus op social media als Twitter en Facebook melden ze dat het stuk gepubliceerd is en waar het te vinden is. Ze maken het de lezers ook nog extra gemakkelijk door het plaatsen van een linkje, waarop geklikt kan worden. Da’s fijn voor de mensen die wel benieuwd zijn naar het stuk.

Ook voor Twitter en Facebook geldt: er zit een spreekwoordelijke ‘knop op je televisie’. Je hóeft het niet te zien. Je kunt de mensen en bedrijven die je lastig vallen met stukken waarvan je niet gediend bent ‘ontvrienden’, ‘ontvolgen’, ‘muten’ of ‘blokkeren’ en dan word je niet meer geconfronteerd met dat stuk over de overeenkomsten tussen de Duitse minister van Volksvoorlichting en Propaganda Joseph Goebbels (NSDAP) en zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren (D66).

Mij lijkt dit een ideale wereld.

Veel beter dan de wereld van voor internet.

Je kunt als burger over een onderwerp tegenwoordig wel alle informatie tot je nemen, de zin van de onzin scheiden en dankzij een redelijk tot goede opleiding en een goed functionerend buikgevoel tot je eigen oordeel komen. De volksverheffing waarover in mijn jonge jaren Joop den Uyl (PvdA) het had, is compleet.

En dat moet van Brussel en Den Haag dus kapot.

En dat gaat kapot.

Hoe?

Doordat ze de macht over internet gaan terugpakken. En door TPO (e.a.) uit te roken. En te laten killen.

Ze gaan media keurmerken verstrekken. TPO krijgt natuurlijk geen keurmerk. Sterker: als ik TPO een beetje ken, wíl TPO niet eens een keurmerk. Ze gaan bedrijven die nu het advertentieverkeer regelen op internet vriendelijk dwingen om alleen nog te (laten) adverteren op media die een keurmerk hebben. Niet meer op TPO dus. Ze gaan social media-organisaties als Twitter en Facebook vriendelijk dwingen om al die ‘gratis reclame’ voor stukken op TPO tegen te houden. Ze gaan –de korte klap– providers vriendelijk dwingen media zonder keurmerk (en mensen met een hen onwelgevallig weblogje of zonder ‘vinkje’, for that matter) af te sluiten.

En vergis je niet in de moraal van bedrijven die het advertentieverkeer regelen op internet, de social media-organisaties en de providers. Ook daar is het: ‘money rules’ (ik heb een hekel aan Godwins, maar anders wist ik het wel).

Zonder advertentie-inkomsten, zonder bezoekers, zonder te kunnen ‘uitzenden’, is TPO kapot.

Nu denk je misschien: maar dat gaan de andere media toch niet pikken? Die komen toch in het geweer tegen zulke maatregelen?

En dan zeg ik: Rosanne Hertzberger. Een miepje van NRC Handelsblad dat met 139 andere mediamiepjes in de kranten van de Belgische (!) uitgevers Mediahuis en Persgroep en op de Nederlandse Staatstelevisie (NOS, VARA) alle ruimte kreeg om te pogen onze vrienden van Geenstijl te killen. Of ik zeg, iets algemener: Hans Laroes.

De traditionele media, de vrienden van Brussel en Den Haag, zullen juist dansen op het graf van de internetmedia en de via internet ‘zendende’ individuen. Pissen op Pritt. Poep aan Paternotte.

Dus ja.

Het zal zo’n vaart wel lopen.

Ze willen de controle terug.

Ze pakken de controle terug.

En jullie?

Jullie staan erbij en kijken er naar.

Of zie ik dat verkeerd? Denken jullie ook dat het moment is aangebroken om te zeggen: tot hier en niet verder? En niet alleen om dat te zeggen, maar om ook wat te gaan dóen? Om Kajsa Ollongren en haar opdrachtgevers in Brussel een halt toe te roepen. Geweldloos, uiteraard.

Mail me dan ([email protected]). Liefst met je echte naam en adres. Maar als je dat niet wilt: desnoods alleen een leeg mailtje. Maar: mail! Graag in de onderwerpregel: TPO.

Als je me niet mailt: even goede vrienden.

Maar dan later niet tegen je kleinkinderen zeggen dat je het niet gewusst hast.

Groet,

JanD

PS. En boekverbranding, hoe sta jij daar eigenlijk tegenover? Mail!

   

Steun direct Jan Dijkgraaf

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.