TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Ivoren torens moralistische cultuurelite Nobelprijs Literatuur blijven instorten, crisis steeds groter

Correcte Zweedse cultuurpausjes bezwijken onder het gewicht van totaalhypocrisie

Foto: de woonwijk van de Zweedse Nobelprijs-commissie, hier afgebeeld samen met woonwijken van VICE-redactieleden en BNNVARA-eindredacteuren.

De crisis binnen het comité dat elk jaar de Nobelprijs voor Literatuur toekent groeit. Opnieuw is een lid van de zogeheten Zweedse Academie opgestapt vanwege een schandaal rond de echtgenoot van een van de leden. In Zweedse media wordt inmiddels gespeculeerd dat de prijs dit jaar weleens niet uitgereikt zou kunnen worden.

De Academie maakte zaterdag bekend dat Sara Stridsberg zich heeft afgemeld als lid. Ze is het zesde lid van de achttien dat opstapt hoewel de leden eigenlijk voor het leven lid zijn.

Aanleiding is de #metoo-affaire rond de echtgenoot van collegalid Katarina Frostenson die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt. Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is.

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder niet, waarop drie comitéleden opstapten en de voorzitter vertrok vanwege gebrek aan vertrouwen. Frostenson vertrok uiteindelijk ook.

De financiële eenheid van de Zweedse politie kondigde deze week aan dat het een onderzoek was begonnen naar de Zweedse Academie. Waar dat op gericht is, werd niet bekendgemaakt.

Anp/TPO

Lees ook: Mogelijk geen Nobelprijs Literatuur want Nobelprijs-commissie soort VICE-redactie qua #metoo

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.