TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander trekken kort geding tegen EU in

13-03-2018 13:00

TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Persgroep trekken hun aanstaande kort geding tegen de EU in. Na dreiging met een kort geding trok EU onverwachts de beschuldigingen aan het adres van de verschillende mediabedrijven op de website EUvsDisinfo in. Na onderling beraad is er besloten het kort geding niet door te zetten om de rechtbank niet onnodig te belasten en de EU geen publiek geld te laten besteden aan de rechtsgang.

De EU heeft de afgelopen week, bijna een maand na het uitbrengen van de dagvaarding, zonder enig overleg een eigen rectificatie gepubliceerd. Dat is slechts een paar dagen voor de datum van het kort geding, dat morgen zou dienen. Het is daarnaast verbazingwekkend dat de EU de bevoegdheid van de rechtbank betwist. Men besteedt liever geld aan een ingewikkeld verweer, dan dat men in onderling overleg de zaak netjes afwikkelt. Dat terwijl men met de eigen rectificatie de gemaakte fouten heeft toegegeven.

Vrijheid van meningsuiting

Het is belangrijk dat we de vrijheid van meningsuiting onderstrepen. Daarom zou het goed zijn om een oordeel van de rechtbank te krijgen. Nu de EU plotseling publiekelijk heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt zien we toch af van een verder kort geding. Zo hoeft er ook geen geld van EU-burgers meer besteed te worden aan de rechtsgang.

Het is teleurstellend dat het tot de dreiging van een kort geding heeft moeten komen voor de EU duidelijk heeft willen toegeven dat er fouten zijn gemaakt. Met de valse beschuldigingen heeft de EU het recht op vrijheid van meningsuiting van de media geschonden.

 

Lees hier de volledige brief aan de rechter.

Read the letter to the judge about our preliminary injunction the EU here.