TPOok!

 
avatar
   
Media & TV

Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren steunt TPO in proces tegen EU

EU probeert 'arbiter van de waarheid' te zijn

De gerechtelijke procedure over de verspreiding van nepnieuws die Nederlandse mediabedrijven GS Media (GeenStijl), ThePostOnline en de Persgroep hebben aangespannen tegen de de Europese Unie krijgt steun van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Het bureau EUvsDisinfo kwam eind januari met een lijst van voorbeelden van Russische propaganda in Europese media. Daarbij werden ten onrechte ook NPO Radio 1, De Gelderlander (Persgroep) , GeenStijl en ThePostOnline beschuldigd van verspreiding van nepnieuws.

‘Arbiter van de waarheid’

Lees ook: TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander spannen kort geding aan tegen EU

Volgens het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren werpt de EU werpt zich op als arbiter van de waarheid en dat is in een democratische samenleving niet aan de overheid. “Het is zeer onwenselijk als een overheidsorgaan of een door de overheid rechtstreeks gesubsidieerd orgaan een journalistiek medium gaat beoordelen op de waarachtigheid van gepubliceerde artikelen.”

De fracties van VVD, SP, PVV, GroenLinks en SGP in de Tweede Kamer lieten maandag weten af te willen van het omstreden bureau. Het kabinet moet in Brussel de opheffing van EUvsDisinfo bepleiten, vinden de partijen.

Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan sommeerde begin februari de EU de beschuldigingen aan het adres van TPO te rectificeren en excuses aan te bieden. Nadat dit niet gebeurde besloten TPO, Geenstijl en De Gelderlander dan maar samen op te trekken tegen de EU. Het kort geding van de mediapartijen tegen EUvsDisinfo vindt plaats op woensdag 14 maart in Amsterdam.

(ANP/TPO)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.