TPOok!

 
Media

Bonusquote – Roomblanke redactie Het Financieele Dagblad maakt zich zorgen over roomblanke redactie Het Financieele Dagblad

En daarom moeten er meer Nederlandse Marokkanen en -Turken komen werken ook al vinden ze journalistiek maar niets

 

 

Voor u geknipt uit Het Financieele Dagblad (FD): ‘Het witte ongemak van de FD-redactie

 

“Waarom is het FD zo’n wit bolwerk? (-) Natuurlijk is het een slecht teken dat wij eenkleurig zijn. De samenstelling van onze samenleving verkleurt in rap tempo, en dus ook het personeelsbestand van de bedrijven waar wij veel over schrijven. Dat is een feit. Maar die verkleuring zien we op veel nieuwsredacties (nog) niet terug. Daar schrijft een vrij homogene groep journalisten over een heterogene maatschappij.”

 

Gek genoeg geeft de krant zelf de reden daar voor:

 

“Heel verrassend is dat niet; de scholen voor journalistiek zijn overwegend wit. Mede omdat het vak onder Nederlanders met een migratie-achtergrond weinig status heeft, zeggen kenners. In 2008 had 4% van de studenten journalistiek een niet-westerse achtergrond, schreef het vakblad Villamedia eind vorig jaar. In 2016 was dat nog steeds maar 6%. Bovendien stopt een groot deel na het eerste jaar met de studie.”

 

Probleem opgelost, Toch? Neehee, domme kaaskop.

 

“Misschien moeten we daar maar eens beginnen: bij het werven van nieuw personeel verder kijken dan de gebruikelijke netwerken. Op bezoek gaan bij Marokkaanse en Turkse studentenverenigingen en bij vaak ‘gekleurde’ faculteiten zoals economie en rechten, en duidelijk maken dat ook de journalistiek een prachtig en belangrijk vak is.”

 

En waarom dan?

 

“Niets doen is in elk geval geen optie. “

 

Waarvan akte.
 

 

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.